Votul meu conteaza ?

Aprilie 26, 2008 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

Scriu acest articol ca o completare a comentariilor mele de aici, si ca un raspuns pentru aceasta propunere.

In opinia mea, desi ambele articole se refera la acelasi subiect, dar sunt in antiteza, ambele au dreptate. Ambele discuta despre Sistemul de Votare din .ro, sau cat de usor este sa fii ales. Daca, intr-o lume ideala ar trebui sa ii dau dreptate lui Sorin, in lumea reala, in Romania de azi, abordarea lui Ahriman, este mult mai potrivita.

Desi sunt de parere ca ar trebui ca toata lumea sa se prezinte la vot, nu pot sa nu sustin o initiativa ca a lui Ahriman. Concret, consider ca voturile sunt mult mai usor de “numarat favorabil”, in cazul in care prezenta la vot e mica. Cred ca, intr-un caz ideal in care prezenta la vot ar depasi 90%, fraudarea ar fi mult mai grea, aproape de imposibil.

Desi printre prietenii mei repulsia fata de clasa politica a crescut pana la nivelul in care prin absenta de la vot se subintelege o replica adusa acestora, consider ca este datoria noastra fata de urmatoarele generatii, sa nu ne pierdem speranta de mai bine.

Stiu cat de greu este sa traiesti in Romania, si stiu chiar foarte bine cat de greu este sa faci un lucru constructiv. Stiu cat de mult iti baga statul bete in roate atunci cand incerci sa dezvolti o afacere din care toata lumea ar avea de castigat. Dar, daca … toata lumea ar fugi din tara, datorita repulsiei fata de clasa politica, sau fata de modul in care se desfasoara lucrurile in “.ro”, atunci, ce s-ar intampla cu urmasii nostri ? Toti avem rude, toti avem cunostinte si prieteni, toti avem bunici. Ei ce ar face daca noi am pleca din tara? Cine ar mai plati impozit pentru ca ei sa primeasca pensii (asa mici cum sunt), sau … alocatii de 2 bani?

Solutia nu este fuga din tara, si nici lipsa de la vot. Desi stiu ca voturile sunt in general aranjate, si ca… de cele mai multe ori … castigatorii sunt cunoscuti dinainte, inca mai sper … ca solutia ar fi prezenta maxima la vot. Poate in felul acesta ar intelege si cei care ne conduc ca … vrem sa punem piciorul in prag, si sa facem un nou inceput.

Daca nici asta nu ar merge, atunci … sfarsitul nostru va fi tragic.

1 comentariu

  1. Ahriman says:

    Intr-adevar, subscriu la ideea ca doar o prezenta maximala la vot ar da poate o imagine cat de cat clara asupra vointei poporului (presupunand ca majoritatea populatiei cu drept de vot e in stare sa gandeasca), cu un eventual raspuns la eterna intrebare :”Si pe cine sa votam?”, insa intr-o tara in care legile au fost modificat incat incalca Constitutia aproape in fiecare articol astfel incat sa fie servite interesele unora sau altora, care sunt sansele noastre cu adevarat? Provocarea la Indiferenta nu este un indemn de a nu merge la vot… este un indemn de a arata ca existam, ca ne-am saturat sa tot fim mintiti, ca vrem si noi ceva concret… este un indemn care sper sa se repete an de an, un indemn, paradoxal, de protest impotriva indiferentei, prostiei si nesimtirii… Vrem sa dovedim ca existam si ca meritam un viitor mai bun!

Adauga un comentariu