AAPCH

Februarie 5, 2009 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

componenta-utilaj-chimic-01De 3 zile incerc sa citesc macar vreo 10 randuri din cursul de AAPCH (cred ca vine de la Automatizari Avansate ale Proceselor Chimice). Asta studiez eu la master in anul 2. Masterul se numeste “Automatizari Avansate si Structuri Programabile”. De aici vin si primele doua initiale din titlul cursului : Automatizari Avansate ale Proceselor Chimice. Acelasi curs se preda si in facultate, numai ca acolo are titlul “Sisteme de Conducere a Proceselor Chimice”.

Pentru ce imi trebuie mie sa stiu :

Probleme privind automatizarea cuptoarelor tubulare – criteriul natura circulatiei aerului si a gazelor de ardere: schite ale cuptoarelor tubulare, comparatie intre sistemele de reglare a debitului de aer, problema traductoarelor de debit de aer.

sau :

Modelarea matematica a combustiei: tipuri de reactii chimice ale carbonului; schema structurala a procesului de combustie, marimi de intrare si marimi de iesire, regimuri de exploatare pentru arderea reala, caracteristica statica a oxigenului in raport cu coeficientul cantitatii de aer.

Tot cursul e plin de porcarii ca cele de mai sus. Pentru ce trebuie sa se predea asa ceva la Master ? Probabil din cauza ca programa de la minister impune existenta a X materii pentru Master. Probabil ca nu au putut introduce un curs mai potrivit. Probabil ca nu exista nici un curs mai potrivit ca acesta. Probabil ca cineva nu a avut timp/chef/placere sa-si faca datoria si predea lucruri noi. Actuale.

Toata lumea URLA ca in maxim 50 de ani ramanem fara Petrol. Intreaga industrie auto (cea mai mare consumatoare de petrol) se orienteaza catre noi surse de energie. Pentru obtinerea acelor noi tipuri de energie, va fi nevoie de oameni pregatiti in domeniile respective. Dar, de unde oameni pregatiti in domenii noi, daca la scolile din Romania se studiaza in continuare “Cum sa fisurezi conducta de benzina fara sa explodeze“.

N-am citit nimic. E primul (si singurul, sper eu) examen din viata mea la care ma duc ca vitzelu’. Nu am vazut niciodata cum arata un regulator numeric digital cu interfata LAN. Ce sa mai discut de traductoare wireless. La noi toate elementele de executie se rezuma la Robineti de 100Kg, antici, ruginiti si bineinteles … stricati.

La prezentari se vorbeste de tehnologii ale viitorului, cum ar fi : Bluetooth, WiFi, WiMAX. Dragi conducatori, aceste tehnologii nu sunt ale viitorului. Sunt ale prezentului. O parte deja sunt pe cale de a ajunge “tehnologii din trecut”.

Cum sa ma angajez eu (ca absolvent al facultatii de Inginerie Mecanica si Electrica, si ca (aproape) absolvent al Masterului de Automatizari Avansate si Structuri Programabile sa ma angajez in domeniu (sa zicem la o rafinarie) daca eu nu stiu ca semnalul WiFi si/sau Bluetooth nu are putere sa strabata rezervoarele cu combustibil lichid ? Da .. dar stiu cum “circula aerul intr-un cuptor tubular”. Si ce daca cuptoarele respective nu mai sunt folosite de cativa ani buni ? Si ce daca sefu’ ne cere sa utilizam tehnologii si aparatura noua, de care noi nici nu am auzit?

Oare cei care lucreaza la robotul ASIMO sau la AIBO … or sti Automatizari Avansate ? Daca stiu … atunci … unde or fi studiat ? Nu cred ca la UPG, ca… in felul asta … ASIMO in timpul liber ar fi rafinat petrol, iar AIBO BIO-Diesel.

Hai sa luam si examenul asta baieti ! Si-apoi ma duc acasa sa desfac microcentrala terminca, sa vad daca stiu sa o mai montez inapoi !

1 comentariu

  1. Roxana Rasoiu says:

    In cautarile mele absolut disperate pentru material de licenta (care trebuie predata pe 5.06) am dat peste postul tau!! eu caut de vreo cateva saptamani materiale despre automatizarea cuptoarelor tubulare!! Asa ca te rog, nu, de fapt, te implor, ai cum sa-mi dai si mie cursul tau de Automatizari Avansate ale Proceselor Chimice? Ti-as ramane vesnic indatorata!!

Adauga un comentariu