Cum se face “business” in Romania

Iunie 24, 2010 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

Sa presupunem urmatorul caz ipotetic :

O companie mare (sa ii zicem A) are nevoie de un software personalizat, ceva de proportii foarte mici, dar care poate fi facut doar la comanda. A, ii cere uneia din firmele cu care colaboreaza sa ii faca acest soft. Aceasta firma sa o numim B. Firma B, pentru ca nu are specialisti in domeniul respectiv (oare cum a obtinut contractul ? ) angajeaza un freelancer ( sa ii zicem C ) sa faca softul respectiv.

Relatia ar fi urmatoarea : A angajeaza pe B care angajeaza pe C.

In ceea ce priveste costurile, firma B ii cere lui A pretul X, iar B negociaza cu C pretul X/10, pret pe care C il considera avantajos.

Fiecare-si face treaba sa, toate lucrurile decurg bine, si totul se termina cu happy-end.

Dupa o perioada, o alta companie mare, sa ii zicem D are nevoie de acelasi soft pe care C i l-a facut lui B, care i l-a vandut lui A. Se face o licitatie pe aceasta tema. La licitatie participa B si C. B isi promoveaza produsul ca fiind deja utilizat de catre firma A fara a furniza si alte detalii privind functionalitati/avantaje/dezavantaje, si propune acelasi pret X. La randul sau, freelancerul C isi prezinta (acelasi produs) cu toate amanuntele aferente : avantaje, dezavantaje, contract de mentenanta, timp scurt de raspuns la interventii, etc., si propune un pret echivalent cu X/3. (foarte avantajos pentru freelancerul C).

Cine credeti ca ar castiga licitatia ?

3 comentarii

 1. Bogdan says:

  E intrebare retorica? 😀

 2. Haotik says:

  A castiga licitatia.

  Vezi tu, cand angajezi un freelancer sa iti faca o treaba, nu sunt sigur ca are voie sa revanda treaba aia si la alcineva.

  Daca eu proiectez un software dar pe partea tehnica angajez un freelancer sa faca partea de programare, pana la urma eu detin drepturile de autor, eu am inventat si creeat aplicatia la nivel conceptual, freelancerul doar a pus ce aveam eu pe hartie intr-un limbaj de programare.

  Eu daca as fi in locul firmei D as alege clar sa lucrez cu firma care imi da softul de 3 ori mai scump decat cu freelancerul dar nu stau acum sa-ti explic de ce alegerea aia e mai buna.

 3. ionutg says:

  @Haotik: Nu trebuie sa-mi explici de ce una dintre alegeri e mai buna decat cealalta.

  Intrebarea mea facea legatura doar la parerile personale ale fiecaruia.

Adauga un comentariu