Fumezi? Nu ai voie sa te vaiti de bani

Decembrie 20, 2010 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

Incep sa aud din ce in ce mai multe persoane ca se vaita de lipsa banilor.  De altfel, vremurile prin care trecem ne determina sa dramuim veniturile in asa fel incat sa ne ajunga pentru cat mai mult din strictul necesar, si-ntr-adevar sunt multi cei care nu reusesc sa-si asigure minimul necesar.

Totusi, nu pot sa inteleg cum pot unii cheltui undeva la 10 lei zilnic pentru tigari, si-n acelasi timp sa nu le ajunga banii pentru multe alte lucruri marunte, cum ar fi … alimentele.

NU cunosc exact pretul pachetelor de tigari. Am pierdut (si ma bucur de asta) legatura cu ele cand pretul unui pachet de tigari (din gama celor de top) era undeva la 4 lei. Stiu totusi ca majoritatea marcilor au un pret aproape de 10 lei, iar pe alocuri chiar peste. Imi aduc aminte inca din perioada in care eram fumator ca de aceeasi bani puteam cumpara ceva de mancare care sa echivaleze cu o masa. Nu ma refer aici la masa la restaurant, dar nu ma refer nici la paine sau covrigi. Cred ca o asemenea echivalenta este valabila si acum.

Mi s-a intamplat de cateva ori sa aud oameni simpli, muncitori, spunand “Nu am bani nici de tigari!”. Si asta nu pot intelege. De ce tigarile primeaza in fata unor necesitati primare? Cum poti sa te impaci cu gandul ca copilul tau nu mananca nici macar o portocala intr-o luna, iar tu arzi banii zilnic? Cum poti sa te vaiti ca nu ai bani pentru ceva ce-ti provoaca tie si celor din jur doar rau, si nu-ti ofera nimic in schimb?

Ah, da… acelasi lucru e valabil si pentru alcool. Sunt multi cei care prefera o suta sau doua de votca sau cine stie ce alta otrava, in defavoarea unui kilogram de banane pentru copii.

2 comentarii

  1. ciprian says:

    nu e totusi atit de greu de inteles. un om cu o dependenta nu mai are acelasi discernamint ca unul fara. nu suntem niste fiinte foarte rationale. asa suntem construiti si, desi este posibil ca prin vointa proprie un dependent de alcool sa cumpare portocale in loc de vodca, totusi acest lucru este foarte foarte greu.

    tocmai de aceea discutiile “rationale” cu fumatorii nu dau roade. motivatia lor de a fuma nu este rationala, si nici nu si-o justifica rational (fumez pt ca “imi place”).

    ar fi interesanta o pastila care ar induce temporar nevoia de tigara/alcool, pe care sa o ia nefumatorii/ne-alcoolicii, pentru a putea intelege mai bine ce simte un dependent cind nu i se ofera obiectul dependentei sale. dupa, ar fi mult mai lipsite de “acuze”, si poate mai productive, discutiile pe tema asta.

  2. ionutg says:

    @ciprian: Foarte bine zis.

Adauga un comentariu