Nesimtirea si Indolenta

Iunie 6, 2008 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

Desi am o fire optimista, si imi pierd foarte greu speranta, sunt pe cale de a renunta sa mai cred ca ne vom destepta vreodata. E greu sa ridici capul din “rahat” cand toti cei de-acolo, invidiosi, te trag inapoi. Si, degeaba ne credem noi unii… mai rasariti, mai ecologisti, mai destepti, mai ocrotitori, mai … indiferent cum. Degeaba … deoarece … pentru fiecare individ normal … exista cel putin 100 retardati. Da, retardati e cuvantul cel mai potrivit, pentru ca nu poti sa fi decat retardat daca nu intelegi ca societatea e alcatuita din indivizi, iar un bun public, e al tuturor indivizilor din societate. Nu poti fi decat retardat daca nu poti arunca un gunoi, acolo unde trebuie, la cosul de gunoi. Nu poti fi decat retardat daca vandalizezi bunurile publice (fie ele cosuri de gunoi, banci, copaci … tufisuri … iarba … orice). Nu poti fi decat retardat daca iti aduci cainele sa isi faca nevoile in aceeasi iarba in care 2 copii se joaca cu mingea.

Probabil mi-am pierdut rabdarea sa mai astept acel semn de civilizatie in randul societatii romanesti. Degeaba exista voluntari, sau campanii de protejare a naturii, sau campanii de binefacere, sau … campanii de donare de sange, atata timp cat vor fi de 10 sau de 100 de ori mai multi indivizi care-si vor baga picioarele in tot ceea ce ofera societatea.

Ajung sa ma intreb, oare nu ar fi mai bine sa putem decide cine va beneficia de sangele donat? Eu nu ma pot impaca cu gandul ca sangele meu va fi “daruit” unui betivan notoriu care a cazut pe scari si si-a rupt gatul, in timp ce mii de oameni corecti, care au contribuit pozitiv in evolutia societatii, sunt trimisi acasa de pe patul de spital, pentru ca … “nu avem resurse”.

Degeaba strang voluntarii gunoaiele din parcuri, daca in FIX 24 de ore totul arata ca inainte. O parte din copilarie mi-am petrecut-o la tzara, alaturi de bunici. Acolo am invatat cat de incapatanati pot fi boii si berbecii. Acum, nu pot sa trec cu vederea multitudinea de boi si berbeci din societatea in care traim.

Asa cum boul isi face nevoile fiziologice unde ii vine, si nu are nici o retinere sa se aseze apoi in acelasi loc in care s-a “descarcat” , la fel si boii din societatea noastra isi lasa resturile pe unde trec.

O colega din liceu, avea o vorba : “esti bun, esti prost !”. Si are dreptate. La ce folos sa randa toti manelarii  de noi cand adunam gunoaiele lor de pe jos si le aruncam la cosul de gunoi? De ce trebuie noi sa ne injosim pana acolo unde ei ne considera “scalvii” lor, pentru ca d’asta strangem gunoaiele pe care ei in nesimtirea lor le arunca pe jos?

De ce trebuie sa rada si sa ii batjocoreasca lumea pe cei de la serviciile de salubritate publica care in final, nu fac altceva decat sa ne curete noua nesimtirea?

Nesimtirea si Indolenta sunt cele mai bune prietene ale romanilor. Iar, atunci cand exista vreunul care nu le cunoaste, au grija ceilalti sa ii faca cunostinta cu ele. D’asta mi-e teama ca-mi voi pierde rabdarea…

Adauga un comentariu