TAXI GALAXY are si soferi nesimtiti

August 16, 2008 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

Taxi GalaxyIn seara aceasta am avut parte de o intamplare mai putin placuta, in care (tipic pentru tara in care traim) unul dintre taximetristii firmei  SC GENEN GALAXY SRL a dovedit inca o data cat de civilizati in trafic sunt soferii de taxi.

Ma aflam in sensul giratoriu de la Caraiman, la semafor, asteptand culoarea verde. Eram al 3lea la semafor, iar prima masina din coloana in care ma aflam era un TAXI de la firma GALAXY. In spatele meu erau si alte masini, incadrate tot pe banda 1, ca si noi.

In momentul in care semaforul s-a inverzit, am demarat cu totii. Dupa mai putin de 15 metri parcursi (aflandu-ne tot in sensul giratoriu), observ pe cel din fata mea cum schimba brusc banda de mers, ca si cum nu ar fi avut o asemenea manevra planificata. In secunda urmatoare am gasit justificarea manevrei celui din fata mea, deoarece m-am trezit in plin sens giratoriu, in plina intersectie cu … taximetristul de la firma GALAXY (cu numarul de inmatriculare PH-29-GSX,  cu numarul de autorizatie 883, al carui indicativ nu am reusit sa-l retin, dar pe care voi incerca sa-l aflu), oprit in mijloul benzii, fara semnal, fara avarii, fara pic de jena.

Pentru ca nu-l puteam evita si eu asa cum o facuse cel dinainte, am franat, mai mult cu ochii in oglinda retrovizoare, sperand ca cel din spatele meu va observa la timp ca am franat, si nu va intra in mine. M-am oprit, s-a oprit si cel din spate. De la taximetristul oprit, si pana in marginea din dreapta a carosabilului, acolo unde ar fi oprit un sofer cu bun simt, erau aproximativ 1,5 – 2 metri.

Am claxonat, pentru a-l avertiza ca incurca circulatia, si mai ales ca poate avansa inca (maxim) 10 metri, pentru a opri pe dreapta fara a incurca  circulatia, si fara a se mai afla in sensul giratoriu. Ca raspuns la atentionarea mea, domnul taximetrist ce conduce taxiul firmei Galaxy, cu numarul de inmatriculare  PH-29-GSX a gasit de cuviinta sa … porneasca avariile.

Am claxonat in continuare, (atat eu cat si ceilalti din spatele meu) in ideea ca Gibonul  isi da seama ca ne blocheaza, si se indura sa traga masina cativa metri mai in fata. Recunosc totusi ca am “claxonat foarte pronuntat”, ceea ce nu trebuia sa fac, gest de care nu sunt foarte mandru.

La cateva secunde dupa ce a pornit avariile, am observat cum lampa indicatoare montata pe plafonul taxi-ului  si-a schimbat culoarea din rosu in verde, in timp ce usile acestuia s-au deschis, coborand doua doamne si un domn, tacticosi, si fara sa dea vreun semn de graba.

Pentru ca inca mai claxonam, domnul s-a simtit deranjat de gestul meu, una dintre doamne, in timp ce domnul se apropia de geamul meu l-a sfatuit pe acesta : “Lasa-l Domnule … ca poate o fi drogat”!, referindu-se fara indoiala la mine, si in special la gestul meu de a claxona. Desi, recunosc, ca m-am rastit la dansii explicandu-se ca inca mai stau in drum, iar noi nu ne putem deplasa din cauza lor, nu am folosit nici un fel de apelativ, sau “epitet”, atat din bun simt, cat si din respect. Oricum, dansii si-au dat seama repede ca “… sunt drogat …”. Cum si-or fi dat asa repede seama ? Cred ca stiu … Probabil … m-au considerat drogat… pentru ca imi ceream dreptul sa circul pe o banda care era destinata traficului… si nu opririi sau stationarii.

Din nefericire, simt o “dragoste” fara egal fata de taximetristi, pe care am cunoscut-o cu multi ani in urma, cand … un coleg de-al lor (tot de la TAXI GALAXY) a vrut sa-mi administreze o … “mama de bataie”, baut fiind, dupa ce m-a transportat la destinatie in aceleasi conditii ca in caruselul din oraselul copiilor, din cauza alcoolului si … pentru ca … probabil … “nu i-a placut lui fatza mea”.

Asadar, domnule sofer al firmei de taximetrie GALAXY, ce conduci taxi-ul cu numarul de inmatriculare PH-29-GSX, am cateva lucruri sa iti spun :

 • atunci cand un participant la trafic decide sa se opreasca din trafic, semnalizeaza (dreapta de cele mai multe ori), cu cel putin 50 de metri inainte de a efectua manevra. (asa scrie in Codul Rutier). Personal, consider ca cei 50 de metri pot fi si mai putini, cu conditia sa asigurati soferului din spatele dvs. destul timp sa va observe intentia de a opri. Sa vedem ce zice Codul Rutier in Articolul 145 :

Art. 145. – (1) Conducatorii de vehicule sunt obligati sa semnalizeze schimbarea directiei de deplasare, depasirea, oprirea si punerea în miscare.

(2) Intentia conducatorilor de autovehicule de a schimba directia de mers, depasirea si oprirea se semnalizeaza prin punerea în functiune a luminii intermitente a semnalizatoarelor cu cel putin 50 m în localitati si 100 m în afara localitatilor, înainte de efectuarea manevrelor.

 • este interzisa oprirea unui autoturism pe partea carosabila. Ia uitati ce zice codul rutier, la articolul 174, aliniatul e.)

Art. 174. – Se interzice oprirea voluntara a vehiculelor:
……………

e) pe partea carosabila a drumurilor nationale. În cazul în care nu este posibila scoaterea vehiculelor în afara partii carosabile, acestea vor stationa cât mai aproape de marginea drumului;

Oprirea voluntara este atunci cand un sofer opreste … “ca asa vrea el”. Faptul ca trebuia sa coboare clientii, se numeste oprire voluntara. Iar partea cu “cat mai aproape de marginea drumului” nu a citit-o nici un taximetrist.

 • este interzisa oprirea voluntara in intersectii, inclusiv in cele cu sens giratoriu. Articolul 174, aliniatul f.) prevede acest lucru :

Art. 174. – Se interzice oprirea voluntara a vehiculelor:
……………

f) în intersectii, inclusiv cele cu sens giratoriu, precum si în zona de preselectie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanta mai mica de 5 m de coltul intersectiei;

 • In cazul opririi, fie ea justificata sau nejustificata, pe partea carosabila, participantii la trafic sunt obligati sa foloseasca luminile de avarie, atunci cand situatia creeata poate bloca circulatia. Cam asta zice Codul Rutier la Articolul 147, aliniatul 3:

Art. 174. – Conducatorii de autovehicule trebuie sa puna în functiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi si în cazul în care aceasta manevra este impusa de blocarea circulatiei pe sensul de mers.

Sunt cel putin 4 contraventii pe care le-ai infaptuit in seara aceasta, si sunt convins ca se intampla des sa ai o asemenea atitudine fata de restul participantilor la trafic, asa ca domnule sofer la Taxi Galaxi, ce conduci taxi-ul cu numarul de inmatriculare PH-29-GSX, regulile de circulatie sunt aceleasi pentru toti. Inca nu exista un cod rutier special pentru taximetristi, desi sunt convins ca ti-ai dori asa ceva. Incearca sa schimbi atitudinea aceasta de domn, pentru ca la un moment dat… tot se va gasi vreunu care sa-ti “umble la mufarina” sau … sa-ti “faca ochii cu zama”, si asta inainte sa ai tu timp sa-ti anunti colegii prin statie, ca sa vina sa iti ia apararea.

De ce taximetristii nu sunt opriti de catre politia rutiera? De ce taximetristii nu primesc amenzi ? Categoria de soferi care incalca cele mai multe relguli de circulatie … sunt taximetristii. Si ce daca in momentul in care li se suspenda permisul raman fara slujba? Si electricianul daca pune mana pe firele care nu trebuie … risca sa sfarseasca rau. De ce pentru taximetristi se aplica in mod tacit alte reguli decat cele pe care noi suntem obligati sa le respectam?

6 comentarii

 1. Laura says:

  De taximetrişti ne-am săturat cu toţii..de cei aiuriţi nu de cei care circulă normal. NU zic că nu or exista şi din aceia cu bun simţ…dar sunt şi alţi şoferi, ne taximetrişti, care merg ca animalele şi se comportă ca atare. Din păcate, până ce poliţia nu se va pune cu băţul pe toţi, trebuie să ne ferim singuri…..

 2. Ahriman says:

  De cate ori era sa mor pana acum din cauza taximetristilor, am pierdut sirul… s-o tina franele si cauciucurile cat mai mult pe Skodita mea! Nu-i inteleg pe taximetristi… trec pe rosu, circula cu viteze mult peste limita legala si limita impusa de conditiile de drum, intra pe interzis cand vor, cum vor si nimeni nu le face nimic… M-am obisnuit de-acum cand vad taximetristi in trafic, mai ales daca este un pic mai aglomerat, sa trag pe dreapta sau sa incetinesc foarte mult, sa-i las sa treaca ca si cum ar fi o coloana oficiala…
  Iar despre respectarea “Codului Rutier”, ce te mira? Probabil ca baietii nici nu l-au citit si la ei “cat mai aproape de marginea drumului” inseamna undeva prin mijlocul intersectiei (ca sa fie aproape de ambele margini). Si, cum traim in Romania, nu stiai ca acest “Cod rutier” se aplica doar persoanelor fara relatii si fara tupeu? Si cum la noi mai toate firmele de Taxi sunt patronate de baroni locali… you do the math!

 3. urzeala says:

  Stiu..cunosc sentimentul care l-ai avut..SUnt anti Taximentristi sunt o rasa mai ceva decat tigani..Dar sa iti mai spun ceva..Viata mºa purtat si pe alte meleaguri..Unde sofatul nu e un stres ca la noi..Avariile si opritul in locuri nepermise sunt banale..si totusi claxoanele nu exista (spania.bermeo.un oras unde nu exista nici o strada cu 2 benzi pe sens si unde cele mai multe din ele sunt cu sens unic..e o placere sa conduci chiar daca invatat de acasa te abti cu greu sa bagi un claxon..si ai in fiecare zi minim 2,3 ocazii)

 4. piscot says:

  Astia de la Taxi Galaxy sunt vraiste.Vorbesc foarte urat clientilor pe un ton foarte ridicat.Se comporta ca si cum sunt singura companie de taxi din oras iar oamenii nu se pot deplasa decat utilizand taxi-ul.Eu deja am sters numarul lor de telefon din agenda.

 5. cata says:

  Pentru cel care a scris articolul ,masina PH 29 GSX NU EXISTA LA FIRMA SC GENEN GALAXY SRL .

 6. Walter says:

  stiu si eu cum e o data cand am oprit la un semafor amplasat inainte de o groapa in pamint (la propiu),trebuie sa recunosc ca muliti nu respectau semaforul si se bazau probabil pe noroc chior,dar sa ma intorc la ceea ce spuneam,soferul taxiului imi vine la geam fara pic de rusine sau motiv bun ma intreaba de ce nu am plecat cand semaforul arata ca e rosu.Eu am raspuns cu tupeu zicandui ca nu-s nebun.Pacat ca nu mi-am scos pistolul din torpedou (am fost fost politist,am 39 de amni)caci puteam sa il arat si se caca pe el de frica.

Adauga un comentariu