10 Metode de a-ti proteja cardul de credit

Mai 8, 2008 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

Carduri BancareIn timp ce scriam articolul despre cea mai mare frauda cu carduri bancare de care a avut parte Romania, mi-am propus sa prezint cateva informatii, pentru cititorii care detin carduri, dar nu sunt destul de familiarizati cu protejarea lor.

Desi unii dintre voi ar putea spune ca o parte din sfaturile urmatoare nu-si au rostul, va recomand sa tineti cont de ele daca nu doriti sa aveti parte de surprize pe viitor.

Folosesc carduri bancare de cativa ani buni, majoritatea dintre ele fiind avand posibilitatea de plata online prin intermediul internetului. In toti acesti ani de cand folosesc carduri de debit, am fost tinta mai multor atacuri de tip phising, dar, de care am reusit sa ma feresc.

  1. Nu lasati niciodata cardul dvs. la vedere, nesupravegheat. Chiar daca sunteti la servici sau la scoala, nu lasati cardul la vedere. Nu va bazati ca “nu umbla nimeni cu el”, sau … “ce poate sa ii faca, daca nu stie PIN-ul?”. Lucrurile nu sunt chiar asa de simple. O simpla poza a cardului il poate ajuta pe un potential “prieten” sa faca cumparaturi online cu acesta. (nu e nevoie de PIN)
  2. Nu tineti PINul cardului in apropierea acestuia. Una din principalele greseli ale utilizatorilor de carduri este ca isi noteaza PINul cardului pe o foicica, pe care ulterior o introduc in portofel, alaturi de card. Daca un hot ar fura portofelul, ar putea extrage si banii de pe card. Fara PIN, ar fi mai greu pentru un hot de buzunare ordinar sa retraga banii de pe card, plus ca dvs. ati avea timp sa anuntati furtul, si sa blocati cardul, inainte ca acesta sa fie golit.
  3. Urmariti cu privirea cardul dvs. in momentul in care platiti prin POS. S-au intamplat multe cazuri in care falsificatorii au avut “intelegeri” cu vanzatorii din magazine, pentru a putea clona cardurile clientilor. In aceste cazuri, asigurati-va ca vanzatorul introduce cardul dvs. direct in unitatea POS, fara a-l introduce (sau chiar alatura) de alte dispozitive. Este posibil ca vazatorul sa inregistreze datele de pe cardul dvs. prin intermediul unui aparat, iar in momentul in care introduceti PINul pe terminal, sa fiti filmat cu o camera video, pentru a afla si PINul.
  4. Raportati imediat un card furat, sau pierdut. Majoritatea fraudelor au loc la cateva ore dupa ce cardul a fost sustras. Nu va bazati pe faptul ca hotul nu are PINul cardului. Exista metode de a retrage bani de pe card, fara a utiliza PIN-ul (in special platile pe internet)
  5. Distrugeti cardurile vechi, expirate. Nu va bazati pe faptul ca acesta a expirat. O parte din cardurile reemise au aceeasi serie ca cele initiale (uneori si PINul se pastreaza), fapt pentru care, utilizand un card expirat, un potential hot ar putea deduce datele noului card.
  6. Verificati des soldul si tranzactiile anterioare. Astfel puteti descoperi la timp daca s-a intamplat ceva in neregula cu fondurile dvs. Daca intr-adevar apar tranzactii suspecte, cereti informatii despre acestea la banca emitenta. Timpul de reactie rapid este esential in asemenea cazuri
  7. Nu oferiti detalii despre cardurile dvs. decat catre persoane de incredere. Nu oferiti informatii despre cardurile dvs. nici macar prietenilor, atunci cand sunteti intrebat.  O modalitate ingenioasa prin care posesorii de carduri sunt “usurati” de aceste informatii este prin contactarea telefonica, de catre persoane rau intentionate, care se prezinta drept angajati ai bancii emitente.
  8. Codul PIN nu trebuie sa il stie nimeni in afara de dvs. Nici macar angajatii bancii emitente nu au voie sa cunoasca PINul dvs.
  9. Pentru tranzactiile pe Internet, asigurati-va de autenticitatea site-ului. In momentul in care folositi cardul pentru plati online, asigurati-va ca introduceti datele cardului pe site-uri autentice. Nu va lasati pacaliti de aspectul foarte asemanator sau identic cu cel al site-ului original. Verificati cu foarte mare atentie adresa site-ului (din bara de adresa, dupa ce pagina a fost incarcata) si folositi numai conexiuni securizate (conexiunile securizate sunt semnalate de regula prin intermediul unui Lacat [lacatzel] maro/portocaliu in partea de sus a browserului, langa adresa web.). De asemeni, asigurati-va ca adresa web incepe cu https://
  10. Introduceti PIN-ul pe unul din terminalelel POS, intr-un mod cat mai ascuns. Incercati sa nu vada cei din jur ce taste ati apasat. Cea mai buna metoda este asa acoperiti terminalul (si tastatura) cu o mana, in timp ce tastati cu cealalta. Daca totusi doriti sa nu pareti paranoic, tastati cu mai multe degete de la o singura mana, astfel : plasati intreaga mana deasupra terminalului, cu cele 5 degete ale mainii, pe 5 butoane diferite ale terminalului. Apasati rapid, doar pe tastele care compun PINul dvs, in ordinea corecta, fara a ridica mana de pe terminal. In acest mod este mai greu ca cei din jur sa poata observa PINul dvs, cat si … va feriti de o potentiala camera de filmat.

Adauga un comentariu