Istoria lui Mos Craciun

Decembrie 23, 2008 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

mos-craciun

Povestea lui Mos Craciun incepe in Olanda, in secolul XVII, sub numele de Mos Nicolae. Spre sfarsitul secolului XVII, si inceputul secolului XVIII, Mos Nicolae a calatorit catre America, unde a gasit un teren foarte propice pentru a se dezvolta.

Prima “aparitie publica” a lui Mos Craciun (Santa Claus), dateaza din anul 1809, cand scriitorul Washington Irving, in lucrarea sa “Istoria oraşului New York povestită de Knicker-Borker“, il prezinta pe acesta ca un batran cu barba, imbracat in haine rosii.

Pastorul american Clement Clark Moore, l-a prezentat pe Mos Nicolae  intr-un poem, ca un personaj simpatic, dolofan, zambitor, ce imparte cadouri dintr-o sanie trasa de reni. Poemul a fost publicat pentru prima oara pe 23 septembrie 1823, devenind foarte popular in anii urmatori in intreaga lume.

Thomas Nast, este cel care timp de 30 de ani a definit prin caricaturile sale, principalele trasaturi ale lui Mos Craciun. In anul 1885, Thomas Nast a “stabilit” ca resedinta lui Mos Craciun se afla la Polul Nord.

coca-santa

La inceputul secolului XIX, in anul 1930, prin intermediul unei campanii publicitare a companiei Coca-Cola, Mos Craciun dobandeste o burta durdulie, un aer jovial si costumul sau rosu. Din acel moment, compania Coca-Cola va folosi imaginea lui Mos Craciun pentru a-si promova produsele in perioada sarbatorilor de iarna.

Pana la sfarsitul secolului XIX, in Marea Britanie, Mos Craciun a fost ignorat. In Franta, Mos Craciun a sosit dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial. La fel si in Italia.

Principalul oponent al lui Mos Craciun in Europa a fost biserica romano-catolica. Aceasta a manifestat rezistenta fata de asimilarea unor obiceiuri si mitologii populare pagane. Si in acest moment, biserica romano-catolica se opune asimilarii sarbatorii americane numita Halloween.

Obiceiurile lui Mos Craciun variaza in diferitele zone ale globului pamantesc, dar in general este prezentat ca fiind imbracat intr-un costum rosu (datorita Coca-Cola), cu o barba alba si lunga, locuind aproape de Polul Nord. De asemeni, spiridusii il ajuta pe parcursul anului la pregatirea cadourilor, iar Mos Craciun le distribuie copiilor cuminti, cu ajutorul unei sanii zburatoare, trasa de reni.

In perioada regimului comunist, Mos Craciun a fost numit Mos Gerila.mos-gerila

15 comentarii

 1. agnana says:

  mosule io ma numesc agnana si as dori sa aflu daca sunt pe lisata copiililor ei cuminti?????

 2. anca says:

  il iubesc pe mos craciun]

 3. ana says:

  mos carciun unde esti

 4. anna says:

  Helloww….nu exista Mos Craciun!!!!

 5. rania says:

  te iubesc mult mus craciun

 6. FrankieStein says:

  mos craciun exista odata nu era nimeni acasa si mos craciun mi-a adus cadouri si a mancat si prajituri

 7. EVELIMA says:

  MOSULE EU CRED IN TINE INTOT DEAUNA AM CREZUT. CU MULTA DRAGOSTE EVELINA MINDICANU. SPER CA SUNT IN LISTA COPIILOR BUNI

 8. mr. dyena says:

  I do not know whether Santa Claus exists, but I last year, I found that in 2009 all Cadore in the closet, and the tree in the attic so you do not know what to think

 9. ralux says:

  te iubesc si eu cred ca si eu si selena
  suntem pe lista ta de copiii cuminti

 10. loren says:

  nu stiu daca sa cred sau nu .este putin cam ciudat ,dar e mai bine sa crezi

 11. loren says:

  stiti,mos Craciun nu este acel om pe care si-l inchipuie toata lumea care aduce cadouri.mos Craciun este defapt Craciunul in sine:bradul de Craciun,atmosfera Craciunului si multe altele .MOS CRACIUN DEFAPT EXISTA.EU INCA CRED CA EL EXISTA ,CHIAR DACA MULTI NU CRED ACEST LUCRU,PT CA,ASA CUM AM SPUS,EL EXISTA IN SUFLETELE NOASTRE.

 12. vicleanu geanina iulia says:

  misto!

 13. daria says:

  mos craciun te iubesc foarte mult si te mai astept si anul vitor iti promit ca voi fi foarte cuminte!

Adauga un comentariu