Respectul se impune sau se castiga?

Ianuarie 31, 2011 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

Observ destul de multe persoane in societatea romaneasca ce incearca sa-si impuna statutul (de cele mai multe ori obtinut artificial) asupra celor din jur. Sunt multi cei care cred ca 500 de euro din buzunar, sau cheile de la Audi aruncate ostentativ pe masa, sau telefonul de cateva mii de euro ar trebui sa schimbe modul in care ii privesc cei din jur. La alt nivel, mai mic de data aceasta, sunt cei care se asteapta ca blugii de firma si pantofii luciosi sa-i scoata in evidenta intr-un grup.

Sunt altii, care daca au terminat o facultate si li s-a spus ca sunt ingineri sau economisti sau jurnalisti au pretentia sa fie tratati ca atare fara sa depuna vreun minim de efort pentru a-si demonstra macar o calitate.

Daca intinzi o carte de vizita pe care scrie “Director”, nu inseamna ca cei din jur trebuie sa te priveasca cu alti ochi. Oricine poate deveni director cu 200 de lei. Atat costa sa infiintezi un SRL. Daca detii o certificare intr-un domeniu, nu inseamna ca esti expert. Experienta este cea care te face valoros.

Dupa cum vad eu lucrurile, respectul ar trebui sa se castige. Nu  averea si nici familia nu ar trebui sa defineasca rangul. Nici scoala absolvita, si nici ceea ce scrie pe diploma. Nu prietenii sunt cei care iti definesc rangul.

Daca vrei sa fii respectat, singura metoda pe care as recomanda-o eu ar fi prin dovedirea calitatilor, iar daca asta necesita mult timp, atunci rabdarea este un al doilea punct cheie.

Voi ce parere aveti?

1 comentariu

  1. SilviuP says:

    Da, se castiga greu si se pierde repede, ca si increderea. Insa, te mai mira asta in societatea noastra ‘plina de valori’? Cum zicea Nastratin Hogea “De aceea si eu blana sa manance o poftesc, Caci vad ca toţi privesc la haine, persoana n-o cinstesc.”

Adauga un comentariu