Traficul pe Valea Prahovei, si spiritul de turma

Decembrie 28, 2008 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

Pentru ca … “vara nu-i ca iarna”, in preajma sarbatorilor de iarna, toti romanii se muta la munte. Cei cu mai multe fitze se duc in Austria. Cei cu mai multi bani, raman in Romania. Indiferent cum, romanul se urca in masina si da fuga la munte.

Pentru ca sunt roman, si pentru ca… intr-adevar “vara nu-i ca iarna”, am plecat si eu la munte zilele trecute. Pe la televizor toata lumea avertiza ca drumurile sunt aproape blocate, ca se circula bara la bara… N-am ascultat. Am plecat la Predeal, in Ajunul Craciunului, pe la ora 9PM.

dsc_4771_small

In putin peste o ora, eram pe partia Clabucet din Predeal. Traficul? Liber. Desi pe la televizor se anunta ca administratorii partiilor de pe Valea Prahovei asteapta cu nerabdare turistii, pe partia Clabucet era pustiu. Probabil tot din acest motiv nocturna era oprita.

Si totusi, zecile de mii de turisti de care se vorbea la televizor … unde disparusera ? Pe strazi nu era aproape nimeni. Pe partie … nimeni.

dsc_5006_small

A doua zi de Craciun, pe 26 Decembrie, am plecat iar la munte. Distanta Ploiesti – Predeal am parcurs-o si de aceasta data intr-o ora si cateva minute. Am plecat de dimineata. Pe la 7.30. Cand am ajuns pe partie, deja saniile, schiurile sau sacii (pentru unii) aveau rodajul facut.

In jurul orei 12, atat partia Clabucet, cat si imprejurimile erau suprasaturate de turisti. Aproape ca nu se mai putea schia, iar saniile pe derdelus semanau mai mult cu vagoanele unui tren. Lumea se ingramadea. Se astepta la coada la sanius, iar la telescaun schiorii pierdeau zeci de minute pentru o singura urcare.

dsc_5199_small

Oricat m-am straduit sa evit aglomeratia la intoarcere, tot nu am reusit. In Sinaia, toata lumea intra prin localitate, desi soseaua de centura era libera. Cred ca am reusit sa castig cel putin o ora, evitand centrul orasului Sinaia.

De ce se inghesuie romanul exact atunci cand este avertizat ca va fi aglomeratie? De ce nu pleaca lumea mai devreme de acasa ? Am ales sa plecam la 7.30 dimineata, si sa ajungem undeva in jurul orei 9 pe partie, decat sa plecam la ora 9 de dimineata, dar sa ajungem la ora 3 dupa amiaza. Am preferat sa ne trezim mai devreme cu o ora, decat sa ajungem cu 4 ore intarziere.

Ne-am obijnuit deja ca drumurile catre litoral (vara) sau catre munte (iarna) sa fie aglomerate. Am inceput sa ne obijnuim si cu blocajele din trafic. Suntem revoltati cu totii cand trebuie sa asteptam 2-3 ore in trafic, dar nu facem nimic sa-l evitam.

Intr-adevar, principalul motiv pentru care traficul se desfasoara asa de greu este datorat infrastructurii. Stiu ca nu avem sosele, stiu ca nimeni nu a construit nici un kilometru de sosea in ultimii ani in Romania. Totusi, acestea sunt conditiile in care ne putem deplasa.

De ce toti aleg sa plece de-acasa la ora 5 dupa – amiaza ca sa ajunga la munte undeva in jurul orei 10 seara, cand ar putea pleca la ora 8,  evitand aglomeratia, si-ar ajunge tot la ora 10 ? La fel si dimineata. La ora 8, toata lumea urca in masina si pleaca la munte. Cei care au inspiratia sa plece mai devreme de ora 8, au si avantajul unui drum liber.

Incep sa cred ca romanul este condus de spiritul de turma. “Daca toata lumea pleaca la ora 5 dupa-amiaza, atunci … la 5 plecam si noi” zice romanul in ziua de azi. La fel se intampla si in cazul cumparaturilor. Toti dau buzna in magazine sa cumpere cadouri exact in Ajunul Craciunului. Cu o seara inainte nu puteau fi cumparate, nu-i asa?

1 comentariu

 1. anonim says:

  Cum de ce, mah?
  Pentru ca toti (eh, aproape) romanii e tarani, pentru ca din niste neinspaviti ce sunt de fapt au ajuns peste noapte sa aibe bani (furati). Pentru ca n-au ce face cu ei, ii baga in electronice, vacante in aceleasi locuri sordide.
  Dar trenul, ce-ar avea? 😉
  Apropo de tarani, parca se scrie “obisnuit”
  PS: Statiunile si locurile pline de romani nu merita – majoritatea vorbesc tare si fara rost, sunt vulgari, needucati si isi afiseaza cu ostilitate luxul. Am tot vazut romani de succes, dar unul nu mi-a spus cat a tras el in cariera ca sa aiba ce are…
  Nai mare rasul cand Udrea face campanii si imnuri, si prima chestie dorita de straini e… existenat unor toalete.

Adauga un comentariu