Diferenta dintre Amazon Kindle 3G si Kindle WiFi

Iunie 25, 2011 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

Din punctul de vedere al performantelor, cele doua ebook readere (Kindle 3G si Kindle WiFi) sunt identice. Singura diferenta este data de faptul ca ebook reader-ul  Kindle 3G se poate conecta la serviciul Amazon Whispernet prin intermediul retelelor de telefonie mobila, in timp ce Kindle WiFi se poate conecta doar prin intermediul retelelor WiFi. Concret, Kindle 3G contine un SIM pre-activat de Amazon, ce se conecteaza in majoritatea tarilor de pe glob la o retea mobila (cu care Amazon are contract) prin intermediul careia va putea transfera date spre si dinspre serverele Amazon.  kindle-3-leather-case

Astfel, diferentele dintre cele doua tipuri de ebook readere Amazon Kindle se incadreaza in urmatoarele categorii:

1. Acces Internet / Conectivitate.

Asa cum am spus anterior, Kindle 3G prezinta avantajul ca se poate conecta la internet acolo unde poate detecta o retea GSM cu care Amazon a incheiat un contract de colaborare. Serviciile 3G pentru Kindle sunt disponibile in peste 100 de tari pe glob. Ceea ce nu e foarte cunoscut este faptul ca utilizarea serviciilor 3G poate implica costuri suplimentare. Adica, atunci cand transferi ceva date spre sau dinspre Kindle-ul tau prin intermediul conexiunii 3G , exista posibilitatea sa se perceapa ceva taxe. Intr-adevar, nu exista abonament lunar sau taxa anuala pentru acest serviciu. In acelasi timp, nu tot traficul facut prin intermediul conexiunii 3G se plateste. Depinde de serviciul accesat prin intermediul acestei conexiuni, si locatia din care se face conectarea. (Spre exemplu, utilizand reteaua AT&T conexiunea 3G e gratuita.) Aceasta taxa o vei achtia prin intermediul contului pe care ti-l vei face in prealabil pe Amazon. Cunosc persoane care au spus ca au putut naviga si pe internet cu un Kindle 3G, fara a plati acest serviciu. Totusi, o astfel de conexiune (3G) prezinta avantajul conectarii in permanenta a ebook reader-ului la serviciile Amazon, pentru a primi (spre exemplu) ultima editie a  publicatiei online favorite. Util atunci cand te afli in miscare, si … esti dispus sa platesti pentru a primi continut pe Kindle.

Eu am ales varianta fara 3G, (doar cu WiFi), pentru ca aproape in fiecare locatie in care voi dori sa folosesc Kindle pentru acces internet am o retea Wireless disponibila. Iar, pentru acele locuri unde nu voi avea acces la o retea WiFi, nimic nu ma opreste sa impart conexiunea mobila la internet de pe HTC Desire cu Kindle, prin intermediul unui WiFi Hotspot creeat din telefon.

Un alt motiv pentru care nu am ales Kindle 3G este ca nu sunt dispus sa platesc a 3-a oara pentru servicii de internet mobil. Am deja internet mobil pe  HTC Desire, pe Blackberry, si nu in ultimul rand internetul mobil de laptop. Fiecare serviciu separat.

Daca doriti sa folositi Kindle pentru mai mult decat ceea ce a fost proiectat (ebook  reader), spre exemplu doriti sa puteti scrie emailuri cand va aflati in tranzit, atunci s-ar putea sa va fie util un Kindle 3G, in cazul in care acesta ar fi singura posibilitate de a compune si trimite acel email.

2. Pret

In acest moment, pe site-ul Amazon un Kindle 3G este 189$ in timp ce un Kindle WiFi este 139$. Se poate observa o diferenta de 50$. Aceasta diferenta eu am ales sa o folosesc pentru a achizitiona o husa de calitate pentru ebook reader-ul meu. Este mult mai important sa-l protejez atunci cand se afla in geanta, alaturi de laptop, telefon, mouse, sau orice altceva care ar putea sa exercite presiune asupra ecranului e-Ink Pearl, fara de care Kindle-ul ar deveni doar o carcasa frumoasa.

3. Culori

Kindle 3G este disponibil in 2 culori (alb si negru) in timp ce Kindle WiFi este disponibil doar in culoarea negru. Kindle negru … este de fapt … gri-carbon.

 

Multumesc Catalin pentru idee.

4 comentarii

 1. dunedenisip says:

  Platesti taxe doar daca downloadezi documente personale, pentru browsing nu esti taxat indiferent de reteaua la care s-a conectat Kindle-ul. Daca devii paranoic in ceea ce priveste costul de internet mobil pe Kindle atunci poti seta in pagina Manage my Kindle de pe Amazon cat esti dispus sa platesti maxim pentru download-ul de fisiere personale.

 2. Foarte util articolul… mai ales că este scris de un om avizat.

 3. cristi says:

  Am luat de o luna un kindle 3g si nu am avut restrictii de a face download cam de 400Mb la cateva sute de carti in format .mobi :) A durat cam mult dar a mers.
  Adevarat este ca trebuie ceva rabdare sa il folosesti pt. navigat pe net si este rau ca nu poti accesa legaturi din pagini ce se deschid in fereastra noua.

 4. Adrian P says:

  Un prieten are K 3G , mi-s spus ca la prima pornire i-a cerut creare cont pe amazon , el i-a dat skip adica nu a creeat nici un cont si de atunci pana astazi ; (timp de aprox 2 saptamani) navigheaza liber pe 3G pe majoritatea paginilor de internet .
  Nu plateste nimic .
  Acolo unde nu are semnal 3G navigheaza prin EDGE .

Adauga un comentariu