ebook: Freakonomics: A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything

Iunie 28, 2011 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

freakonomics-a-rogue-economist-explores-the-hidden-side-of-everything  Ingineria si Economia (cel putin in mintea mea) nu prea se inteleg bine una cu cealalta. Pe scurt, pentru mine ingineria se bazeaza pe lucruri cunoscute, iar rezultatul este bine definit, in timp ce economia se bazeaza pe observatii si aproximari iar rezultatul este de obicei o estimare sau presupunere.  Poate din cauza asta nu reusesc eu sa inteleg foarte bine stiintele acestea … “economice”.

Cartea “Freakonomics” este scrisa de un economist, ceea ce a facut-o sa fie greu de citit pentru mine,  abordand o tematica destul de aproape de ingineria sociala.

Autorul dezbate o serie de teme foarte interesante, privind realitatea ultimilor ani, intr-un mod inedit. Spre exemplu, legatura dintre interzicerea avortului si cresterea criminalitatii, asemanarea dintre membrii Ku Klux Klan si agentii imobiliari, sau de ce traficantii de droguri locuiesc cu familiile lor.

Se pleaca de la premisa ca fiecare actiune umana este alimentata de o motivatie, fie ea negativa sau pozitiva. Autorul considera ca motivatiile pot fi impartite in trei mari categorii : morale, economice si sociale. Astfel se poate explica de ce parintii au inceput sa-si lase copii peste program la gradinitia tocmai atunci cand conducerea gradinitei a introdus o supra-taxa pentru orele suplimentare. Astfel, o motivatie morala a fost inlocuita cu una economica. Parintii puteau sa-si lase copii peste program la gradinita fara a se mai simti vinovati.

O analiza efect-cauza foarte interesanta, si un punct de vede proaspat asupra modului in care societatea este condusa de motivatie si nu de rationament. A fost o carte greu de citit (mai ales in engleza), dar care m-a determinat sa-mi pun o serie de intrebari despre ceea ce pana in acel moment mi se parea evident.

Adauga un comentariu