ebook: Into the Wild by Jon Krakauer

August 25, 2011 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

into_the_wild Initial am citit Into Thin Air, o carte scrisa de acelasi autor. Mi-a placut mult, motiv pentru care am incercat sa gasesc si alte carti scrise de Jon Krakauer.

Into the Wild este o relatare a intamplarilor prin care a trecut Chris McCandless, care dupa ce a absolvit studiile universitare la Emory Univeristy, a intrerupt orice fel de comunicare cu familia, si-a donat economiile de 24.o00$ pentru a incepe o calatorie “prin lume” pe cont propriu, ulterior renuntand la absolut toate bunurile din posesie pentru a-si petrece experienta vietii, 3 luni de vara in salbaticie, de unul singur,  in Alaska.

Cele 5 Kilograme de orez, pusca de vanatoare, cateva cutii de cartuse cu alice, o camera foto si cateva carti (incluzand un ghid al plantelor comestibile in Alaska) i-au fost de folos lui Chris pentru a supravietui de unul singur in salbaticie, mai mult de 100 de zile. Chris s-a incapatanat in a nu primi ajutor din partea nimanui, dorind sa cunoasca fericirea absoluta prin comuniunea cu natura. Astfel, s-a rupt complet de civilizatie si tehnologia aferenta. S-a rupt complet de luxul oferit apa calda sau vizita la super-market. Nici macar nu si-a procurat echipament necesar supravietuirii in salbaticie. Si-a dorit o existenta cat mai simpla, o viata primitiva, cat mai aproape de natura, fara a pata puritatea acesteia. Asa a si murit.

Into the Wild este scrisa cu ceva timp inaintea Into Thin Air ca o dezvoltare a articolului “Moartea unui inocent” scris tot de catre Krakauer in revista Outside. Se simte lipsa de maturitate a autorului in rolul de scriitor. Prima jumatate a cartii, cea in care este prezentat Chris McCandless, impreuna cu relatarea experientelor prin care acesta a trecut este foarte interesanta. Personal, cea de-a doua jumatate, cea in care autorul isi exprima parerile personale despre Chris, sau povesteste o parte din experientele sale din tinerete, facand o paralela intre ideile si aspiratiile lui Chris si cele ale altor tineri care au sfarsit intr-un mod asemanator, nu m-a atras foarte mult.

Ceea ce este extrem de interesant este modul in care Chris McCandless a decis sa renunte la un viitor sigur, in favoarea unuia nesigur, precar si chiar primejdios, urmarindu-si dorinta de a petrece experienta vietii in salbaticie.

Adauga un comentariu