ebook:Super Freakonomics

August 22, 2011 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

superfreakonomics Se pare ca Freakonomics nu mi-a fost de-ajuns, motiv pentru care am hotarat sa citesc si Super Freakonomics. La fel ca si prima carte, SuperFreakonomics a continut o serie de pasaje destul de greu de citit, sau mai corect spus, pentru o parte dintre pasajele citite am simtit clar lipsa unor notiuni de baza in domeniul economic. Totusi, per total, cartea s-a dovedit a fi mai usor de citit decat prima (Freakonomics), poate si pentru ca au fost abordate o serie de subiecte mai interesante.

Pentru a doua oara, autorii analizeaza modul in care oamenii sunt influentati de lacomie si/sau egoism in majoritatea deciziilor pe care le iau, cum motivatia invinge de cele mai multe ori logica, si cum pot exista solutii simple pentru probleme foarte complexe, iar identificarea acestor solutii tine foarte mult de  motivarea celor implicati si nu atat de mult de resursele alocate.

Pornind de la o serie de intrebari neasteptate, se porneste o analiza cauza-efect bazata de cele mai multe ori pe date statistice ajungandu-se la identificarea unor solutii extrem de simple pentru probleme complicate. De exemplu, sutele de potentiale decese evitate intr-un an in cadrul unui spital atunci cand doctorii au fost obligati sa-si dezinfecteze mainile dupa consultarea fiecarui pacient. Statistic, renuntand la carnea de vita in favoarea celei de cangur am putea evita efectele incalzirii globale mult mai efficient decat daca am renunta la autoturismul personal. Sau, cum, conform statisticilor, in Statele Unite ale Americii este mai sigur sa te intorci in stare de ebrietate de la o petrecere conducand un autoturism decat mergand pe jos, ca pieton.

Exista solutii simple pentru probleme complexe. Spre exemplu, utilizarea ingrasamantului agricol pe baza de azot a rezolvat criza alimentara de la inceputul secolului 20. O solutie foarte ieftina pentru o problema grava de care se lovea intreaga omenire: agricultura nu putea face fata cresterii populatiei globului. Dupa mai putin de un secol, in urma unei cresteri exponentiale a populatiei, ne lovim de aceeasi problema.

Atat subiectele tratate cat si solutiile identificate au fost (si inca sunt) vehement atacate, iar parerea personala este ca lucrurile au fost prezentate intr-un mod in care fac analiza mai interesanta, iar cartea mai atractiva.

Per total, logica autorilor este sanatoasa, chiar daca in cadrul analizei nu au tinut cont de toate aspectele importante.  Nu-mi pare rau ca am citit aceasta carte, desi nici nu pot spune care a fost valoarea castigata in urma lecturii. Poate cei care au studiat ceva mai multa economie prin scoala vor vedea lucrurile in alt mod, dar, cel putin pentru mine, lectura acestei carti a reprezentat un mod de a face timpul sa treaca mai usor.

Adauga un comentariu