Contributia Internetului in procesul de Incalzire Globala

Mai 7, 2009 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

eco-calculatorIn momentul de fata, pentru a trimite o scrisoare din Romania in America sau Japonia, multi ar spune ca nu se consuma aproape nici un pic de energie, sau, chiar mai mult, nu se produce nici un fel de poluare. Complet FALS !

Intr-adevar, trimiterea unui email nu implica in mod direct consumarea de combustibili fosili, si nici eliberarea in atmosfera de CO2. Aparent, internetul a rezolvat foarte multe din problemele omenirii. Internetul a apropiat foarte mult oamenii. Datorita Internetului, stilul de viata al populatiei planetei a fost usurat. Totusi, o analiza mai detaliata ar putea conduce la urmatoarele concluzii :

  • Google afirma ca o singura cautare produce 200 miligrame de CO2. Cu alte cuvinte, 1000 de cautari in Google produc aceeasi cantitate de CO2 ca si o masina ce strabate 1 Km.
  • consumul anual estimat al tuturor datacenter-elor de pe glob este de 152 de miliarde de kilowati-ora.  Doar o parte foarte mica din aceasta energie este produsa cu ajutorul unor “metode prietenoase cu mediul inconjurator”
  • se estimeaza ca in 2020, domeniul IT va elibera in atmosfera aproximativ 1.4 Gigatone de CO2

Companiile mari ce opereaza in domeniul IT au inceput sa implementeze masuri pentru prevenirea problemelor de mediu ce le-ar putea provoca.

  • IBM creeaza un nou tip de DataCentere in care componentele sunt racite cu ajutorul apei, apa ce este ulterior folosita in consumul caznic al locuintelor din zona.
  • Google a proiectat “DataCentere plutitoare” ce folosesc puterea valurilor pentru a produce energie, in timp ce apa rece extrasa din adancuri e folosita pentru racirea componentelor.

Sursa

Personal, consider ca Internetul a ajutat foarte mult la reducerea emisiilor de CO2. Comunicarea este mult mai facila prin intermediul internetului, si bineinteles, mult mai “ecologica”. Anumite activitati zilnice le putem efectua din fotoliul de acasa, cu un impact minim asupra mediului. Putem citi ziare electronice, putem participa la video-conferinte (fara a mai fi obligatorie deplasarea participantilor), putem face cumparaturi online, fara a mai fi nevoie sa ne deplasam la magazin.

Totusi, in acelasi timp cu dezvoltarea internetului, s-au dezvoltat domenii adiacente, care, la randul lor, implica un consum aditional de energie. Firmele de curierat s-au inmultit, crescand numarul masinilor si implicit al consumului de combustibil, calculatoarele stau mai mult timp pornite, copii in loc sa se joace in fata blocului cu mingea, raman la calculator si “se impusca pe net”. Lumea nu se mai duce la teatru sau la un spectacol, pentru ca e mai usor sa urmaresti un film in canapeaua de acasa. Productia de calculatoare a crescut. A devenit ceva normal ca o singura persoana sa foloseasca mai multe calculatoare.

Deci, cum afecteaza Internetul mediul inconjurator ?

1 comentariu

  1. Adi says:

    Mereu m-am intrebat daca internetul polueaza si aceasta parte cu DateCenterele si iata intr-un final gasesc rezultatul. Foarte interesant articol ! :)

Adauga un comentariu