Cum sa iti sincronizezi fisierele intre mai multe calculatoare

Aprilie 29, 2010 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

Sunt una dintr-acele persoane care lucreaza in mod frecvent cu mai multe calculatoare in alcelasi timp. Un laptop de la munca, un desktop de acasa (pt. gaming), un laptop la birou, pe care-l folosesc sa lucrez la proiectele personale, si inca un laptop mai vechi, pe care-l folosesc in special seara, in pat, pentru browsing si filme.  Ah, si … folosesc sisteme de operare diferite: XP, Vista si  Ubuntu. Stiu ca sunt multe, si stiu ca as fi putut face aceeasi treaba cu mult mai putine echipamente, dar, daca in decursul timpului s-au strans, sunt mai mult decat incantat sa le folosesc. Prefer aceasta varianta din comoditate. Mi-e lene sa tot scot din priza/strang cabluri/conectez monitoare de fiecare data cand ma deplasez dintr-un loc in altul.

Sunt convins ca sunt si alte persoane care folosesc mai mult de un calculator in activitatile zilnice, care s-au lovit de problema sincronizarii documentelor intre calculatoare diferite.

In cazul meu, am incercat sa dedic fiecare echipament unei categorii diferite de activitati. Cu toate acestea exista anumite activitati zilnice comune. Sunt anumite fisiere care vreau sa le pot accesa indiferent pe ce calculator lucrez. Spre exemplu, atunci cand lucrez la o documentatie, vreau ca sa o pot completa cu idei noi de fiecare data cand acestea apar, indiferent de calculatorul la care am acces in acel moment.

Dupa ce am incercat mai multe metode de sincronizare a fisierelor, am concluzionat ca DropBox este chiar cea mai buna solutie. Folosesc DropBox de mai mult de un an de zile, inca din perioada cand serviciul era in stadiul Beta. Inca de la inceput si-a facut treaba cu succes. Si mai e si FREE.

Acest articol nu reprezinta un review al serviciilor DropBox, ci mai mult un pont pentru cei care nu au gasit inca o solutie pentru problema exprimata in titlu.

Cum functioneaza ?

In primul rand, trebuie sa-ti creezi un cont DropBox. Ulterior, instalezi clientul DropBox, care e disponibil pentru Windows (aproape toate versiunile), Linux, MAC, iPhone iar in acest moment sunt in dezvoltare variante pentru Android si Windows Mobile, iar pe viitor Symbian. Configurezi clientul, selectezi un folder pe fiecare echipament unde vrei sa se sincronizeze fisierele, si… gata. Sincronizarea se face automat, prin intermediul internetului. Unul dintre cele mai importante avantaje ale DropBox, fata de concurentii sai, este ca atunci cand se modifica (pe unul din calculatoare) un fisier existent deja in DropBox, se va sincroniza pe celelalte calculatoare doar partea care s-a modificat, nu tot fisierul. Astfel, pentru ca traficul este minim, pot folosi DropBox fara a-mi face griji privind costurile suplimentare atunci cand sunt conectat la internet prin Vodafone Mobile sau chiar direct pe PDA.

Fisierele aflate in DropBox sunt disponibile si online, astfel, acestea putand fi accesate in Browser, pe echipamentele pentru care inca nu s-a dezvoltat un client dedicat. Mai mult, online sunt disponibile mai multe versiuni ale aceluiasi fisier, in functie de cum a fost modificat acesta in decursul timpului. Am sters ceva mai mult decat trebuia dintr-un document Word si-am inchis laptop-ul ? Gasesc varianta anterioara in DropBox (online).

Daca sunteti interesati de DropBox, va invit sa va faceti un cont aici (referral link)

Intr-un post viitor voi descrie cum folosesc DropBox ca sa-mi sincronizez parolele pentru conturile online pe toate calculatoarele (inclusiv PDA si/sau SmartPhone), sau, cum programez de la birou, download-ul episoadelor din TopGear pentru a le  viziona cand ajung acasa.

4 comentarii

 1. Haotik says:

  Pentru proiectele mele prefer sa am un hard extern, mai mult chiar pentru ca tin la confidentialitatea si siguranta lor partitia e de ext3 si nu poate fi vazuta de un sistem windows.

  Iar pentru sincronizare folosesc un plugin de firefox, si mi-am rezolvat problema.

  Asta bineinteles pe langa suita de aplicatii google, cum ar fi google docs.

 2. SilviuP says:

  E foarte tare, cred ca merita sa si platesti pentru spatiu suplimentar daca ai nevoie. Am intrat intainte sa pui referral din pacate 😛 Ah, au scris si astia cate ceva misto de Dropbox: http://lifehacker.com/5527055/the-cleverest-ways-to-use-dropbox-that-youre-not-using

 3. ionutg says:

  @SilviuP: Simt o ironie in comentariul tau. Nu e un review, nu e o reclama, nu am spus ca sunt singurul care foloseste sau a scris despre DropBox.

  $9.99/Luna pentru 50Gb, e discutabil. La aceeasi bani se poate cumpara hosting de cateva sute de Gb. Bineinteles ca un cont de hosting nu-ti asigura flexibilitatea si usurinta in utilizare ca DropBox.

 4. SilviuP says:

  Nu era nimic ironic, am zambit ca m-am inregistrat fara sa apuc sa fac referral. Acu ca au si aplicatie pentru Android, ar merita sincer :) Pe langa spatiul extins, membrii PRO au si optiunea de un numar NElimitat de versiuni anterioare ale fisierelor.

Adauga un comentariu