Pisici Haioase, care stralucesc in intuneric

Ianuarie 24, 2008 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

071213_clonedcats_hlrg_930a.jpg

O serie de cercetatori din Koreea de Sud au reusit sa cloneze cateva pisici, dupa ce le-au alterat genele in asa fel incat acestea sa straluceasca in intuneric, incercand sa studieze tehnologii si metode noi in procesul de clonare, care ar putea ajuta pe viitor la obtinerea unor remedii pentru boli grave.

Echipa de cercetare de la Universitatea Nationala Gyeongsang din Koreea de Sud, condusa de catre Kong Il-Keun, au produs cateva clone de pisici in Ianuarie si Februarie anul trecut, pe care le-au prezentat publicului larg in luna Decembrie. Aceste pisicute, care acum cantaresc intre 3 si 3.5 kilograme, stralucesc in momentul in care sunt expuse luminii ultraviolete.

“Abilitatea de a proteine fluorescente, si a le folosi in procesul de clonare al acestor pisici, deschide noi orizonturi catre creearea de animale ce impartasesc aceleasi boli cu oamenii, datorate unor cauze genetice” a afirmat Ministrul Stiintei si Tehnologiei din Koreea de Sud.

Aceste pisici nu au fost creeate pentru amuzament, sau pentru a impodobi bradul/casa in timpul sarbatorilor de iarna. Faptul ca oamenii de stiinta au putut modifica codul genetic al pisicilor le permite acestora sa studieze modificari mai complexe ale genelor, studii ce ar putea revolutiona intreg domeniul geneticii. Astfel, s-ar putea modifica genetic animalele pe cale de disparitie, sau, s-ar putea folosi modificarea genetica pentru a “darui” unor animale o serie de boli intalnite la om, pentru a se putea studia in detaliu remedii pentru acestea, fara a ridica probleme foarte mari de etica, ca atunci cand ar fi studiate direct pe om.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Chiar daca spiritul sarbatorilor de iarna nu se va bucura de acest avans in stiinta geneticii, iar Bradul de Craciun nu va avea acelasi farmec fara o asemenea pisicutza, din punct de vedere etic, consider ca nu este normal ceea ce se intampla. In acelasi timp, stiu ca asemenea cercetari deschid orizonturi noi si poate vor raspunde multora dintre intrebarile fara raspuns ale omenirii, dar, personal, consider ca Genetica este mult mai periculoasa decat Fizica Nucleara. Stim cu totii ce s-a intamplat cand Fizica Nucleara a fost folosita in razboi, si sunt convins ca se studiaza deja Bombe Biologice, cu virusi modificati genetic.

In ceea ce priveste activitatea de cercetare (in orice domeniu) a Universitatilor din intreaga lume, nu pot decat sa o salut, si sa constat cu parere de rau, ca, in Romania din ce in ce mai putine Universitati se mai ocupa si cu cercetarea. Am ramas mult in urma si la acest domeniu, tocmai din cauza “lipsei banilor” cu care ne-au indobitocit conducatorii tarii. De ce oare nu se manifesta aceasta “lipsa de bani” si in momentul in care acestia isi modernizeaza institutiile in care lucreaza, sau … isi negociaza salariile cu multe zerouri?

1 comentariu

  1. Insane says:

    hehehe… dragutza poza aia cu pisicile expuse la lumina ultravioleta 😉 asta a fost prima stire postata pe blogul meu :))

Adauga un comentariu