Vreau ca Flash-ul sa dispara

Aprilie 12, 2010 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

Nu folosesc IE (Internet Explorer). Nu stiu daca-l deschid de mai mult de 3 ori intr-un an. Folosesc in mod frecvent Firefox si Chrome.

Primul plugin pe care-l instalez in momentul in care-mi configurez browserul este FlashBlock ( Firefox sau Chrome ), si-asta pentru ca Flash-ul a inceput sa ma deranjeze din ce in ce mai mult. Si-asta pentru ca e atat prost proiectat, cat si prost utilizat.

Ma streseaza toate reclamele care se deschid de-asupra textului unui site. Nu-mi plac site-urile pe care trebuie sa le astept cateva secunde/minute sa se incarce, cu toate ca netul imi zbarnaie. Astea sunt cateva exemple de proasta utilizare a flash-ului.

Nu e normal ca vizualizarea unui film la o rezolutie de 640×480 sa utilizeze aproape toate resursele sistemului (in special procesor). E in final doar o insiruire de imagini. E inadmisibil sa deschid un joc de complexitatea celor care le jucam cand aveam Pentium I sau chiar 486, iar procesorul sa fie utilizat in totalitate. Astea sunt cateva exemple de proasta proiectare a flash-ului.

Am salutat cu bucurie initiativa Apple. E un produs prost, pe care l-am folosit atat timp cat nu a existat alternativa. Acum exista. Prima care-mi vine in minte, si care mi-ar placea sa fie adoptata universal ar fi HTML5. Exista si  SilverLight, si mai sunt si altele.

De ce Apple nu vrea Flash ?

They are lazy, Jobs says. They have all this potential to do interesting things but they just refuse to do it. They don’t do anything with the approaches that Apple is taking, like Carbon. Apple does not support Flash because it is so buggy, he says. Whenever a Mac crashes more often than not it’s because of Flash.

No one will be using Flash, he says. The world is moving to HTML5.

Faptul ca animatiile Flash se misca foarte prost nu se datoreaza performantelor scazute ale calculatorului, ci … lipsei de suport hardware a flash player-ului.

Stiu ca Adobe pregateste noua versiune de Flash, care va avea suport hardware, dar, consider ca e prea tarziu. Pur si simplu, mi-ar placea ca alte tehnologii sa ia locul Flash-ului.

9 comentarii

 1. Bogdan says:

  Nici eu nu folosesc IE-ul ci doar Mozilla, dar cred ca esti putin cam rau cand spui ca e prea tarziu pentru noua versiune de flash. Spun asta deoarece pentru utilizatorul mediu, e suficient ca sa apara o versiune superbisima de produs incat sa uite de cele vechi si naspa. De exemplu Winamp-ul. Stim ca Winamp 3 a fost o mare porcarie dar in ziua de astazi exista Winamp 5.57 si inca e cel mai folosit mp3 player :)

  • ionutg says:

   @Bogdan: Daca baza e proasta… oricat ai incerca sa imbunatatesti, nu vei face decat sa carpesti o parte din gauri. Tu ar trebui sa stii destul de bine cum e cu carpelile la un sistem prost, din experienta anterioara 😉

 2. Bogdan says:

  Da, cu baza ai dreptate :) Si cu experienta :))

 3. Haotik says:

  Nu sti ce vorbesti, sau nu sti ce insemana flash sau flex cu adevarat.

  Poti sa faci ozn-uri in flex nu banere de 2 lei, adica aplicatii intregi.

 4. ionutg says:

  @Haotik: Stiu ce vorbesc. Ti se pare tie ca am facut vreo referire la Flex, Action Script, etc ? Uite ce-am zis :

  “Nu e normal ca vizualizarea unui film la o rezolutie de 640×480 sa utilizeze aproape toate resursele sistemului (in special procesor). E in final doar o insiruire de imagini. E inadmisibil sa deschid un joc de complexitatea celor care le jucam cand aveam Pentium I sau chiar 486, iar procesorul sa fie utilizat in totalitate. Astea sunt cateva exemple de proasta proiectare a flash-ului.”

  Nu am spus ca tehnologia e simpla, sau ii lipseste potentialul. Am spus ca necesita prea multe resurse hardware pentru a realiza lucruri simple.

 5. sorin says:

  cât de tare e flashblock !! ce repede merge firefoxu` 😆 you’re a pc genius :)

 6. Nu înţeleg de ce eşti frustrat. :-)

  Mi se pare ca toţi care au încercat flash-ul si nu ştiu sa îi facă fata îl urasc. E ciudat.

  Hai sa ne intoarcem la siteuri plain text. Ca asta înseamnă interactivitate…

  Eu mă bucur ca Apple au procedat asa. Acum exista o atenţie deosebita asupra flashului si e din nou in centrul atentiei. Iar Adobe îl vor imbunatati constant. 😉

 7. ionutg says:

  Nu sunt impotriva interactivitatii, nu sunt PRO Plain-Text, sunt contra unei tehnologii care consuma f. multe resurse pentru a realiza lucruri relativ simple.

Trackbacks /
Pingbacks

 1. SilviuP.ro

Adauga un comentariu