Moarte Comunistilor !

Iulie 21, 2010 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

Vreau sa ma debransez de la Dalkia. Asta pentru ca vreau sa imi asigur singur microclimatul corespunzator, indiferent de conditiile meteo, ci doar dupa bunul meu plac.

Nu vreau sa hotarasca altii pentru mine cand va incepe livrarea caldurii, si nici nu vreau sa platesc sume colosale pentru niste servicii … cel putin discutabile.

Astfel, beneficiind de o splendoare de separatie de gaze cu foc special pentru Centrala Termica, si de un proiect de montare a acesteia, am hotarat sa-mi iau inima in dinti si sa fac primul pas: Debransarea de la Sistemul Centralizat de Termoficare al Dalkia Termo Prahova.

Dupa ce am aflat chiar de la Dalkia Termo Prahova conditiile de debransare, obtinute cu ceva peripetii despre care voi scrie intr-un post separat, am demarat obtinerea avizelor  / aprobarilor necesare pentru a formula cererea de debransare.

Conditiile de debransare sunt urmatoarele ( in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 325 / 14.07.2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică, si a Legii nr. 10/18.01.1995 privind calitatea in constructii ) :

Legea nr. 325 / 14.07.2006 Art. 30. –
(1) Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative:

 • a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale;
 • b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.

(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:

 • a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;
 • b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;
 • c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.

(3) Debranşarea unui utilizator de energie termică, altul decât cel de tip condominiu, se realizează cu anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.

(4) Deconectările / debranşările prevăzute la alin. (1)-(3) nu se pot realiza în timpul sezonului de încălzire.

(5) Deconectările / debranşările prevăzute la alin. (1)-(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.

(6) Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant.

Legea nr. 10 / 18.01.1995
Art.18, alin. 2 : Interventiile la constructiile existente se refera la lucrari de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiintare partiala, precum si la lucrari de reparatii, care se fac numai pe baza unui proiect avizat de proiectantul initial al cladirii sau a unei expertize tehnice intocmite de un  expert tehnic atestat, si se consemneaza obligatoriu in cartea tehnica a constructiei.

Art. 2 : Prevederile acestei legi se aplica constructiilor de orice categorie si instalatiilor aferente acestora, indiferent de forma de proprietate sau destinatie – denumite in continuare constructii, precum si lucrarilor de modernizare, modificare, transformare, consolidare si de reparatii ale acestora.

Legea 325/2006 Art.30 Alin. (2) Punctul a). Acordul vecinilor de apartament, atat pe orizontala cat si pe verticala. – Obtinut fara nici un fel de probleme. Cu aceeasi ocazie am constatat ca am vecini de treaba. In special vecina din partea dreapta a apartamentului, o batrana foarte cumsecade, si sociabila. Am fost impresionat de modul in care mi-a vorbit, si gandirea moderna pe care o avea, in ciuda varstei de peste 70 de ani.

Legea 325/2006 Art.30 Alin. (2) Punctul c). Cerere de debransareCompletat cererea tip obtinuta chiar de la Dalkia. Mai trebuie doar depusa.

Legea 10/95 Art. 18 Alin. 2 – Obtinerea Proiectului (Expertizei) Tehnice – Obtinut fara nici un fel de probleme. Am contactat o firma autorizata, care a alcatuit acest proiect. Aprobat MLPTL. Rezolvat usor, dar cu ceva cheltuieli, pentru ca asa ceva nu se poate obtine decat prin expertiza unei persoane autorizate MLPTL, care … costa.

Legea 325/2006 Art.30 Alin. (2) Punctul b). acordul scris al asociaţiei de proprietari
Mai imi trebuie doar acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire.  M-asteptam sa nu fie nici un fel de probleme la acest punct.
Nu am si nu am avut vreodata datorii la intretinere. M-am mutat in acel apartament de doar 3 luni. N-am avut timp sa supar pe vreun vecin din bloc. Imi salut toti vecinii. Nu fac galagie.

Presedintele de asociate este un domn undeva aproape de 70 de ani. Tipul de om care a fost activist de partid, si care l-a jelit pe Ceausescu, si inca-l mai jeleste de fiecare data cand isi aduce aminte ce soarta a avut.

Problema e ca nu vrea sa-mi dea acea aprobare a asociatiei, pentru a ma debransa de la Dalkia. La prima incercare mi-a spus ca nu-mi poate semna cererea decat daca sta de vorba cu mine fata-in-fata. Mentionez ca a intrat in posesia cererii prin intermediul administratorei, deoarece acesta nu poate fi gasit la apartamentul sau pe timpul verii, fiind  permanent “in concediu” la casa de la tara, care nu stie nimeni unde se afla.
Numarul sau de telefon nu-l stie decat Administratora, si nu-l poate da, deoarece o asteapta anularea contractului de munca (amenintare de la … presedintele de asociatie).
Ulterior mi-a spus ca nu cunosc conditiile de debransare, si, in consecinta trebuie sa le citesc. Nu m-a lasat sa-i spun ca, pe langa conditiile de debransare, cunosc si legile ce reglementeaza aceasta activitate.
La a treia incercare, mi-a argumentat ca functia sa e benevola, si, in consecinta el nu e motivat sa-mi semneze acea cerere. Mai mult, ofticat ca administratora e platita si el nu (bineinteles ca aceste conditii nu le-am stabilit eu, si nici n-am participat la hotararea lor, din moment ce tocmai m-am mutat pe acea scara), mi-a spus ca atata timp cat nu este platit nu e obligat sa se ocupe de problemele locatarilor, decat atunci cand doreste el.
Maine dimineata urmeaza a patra incercare. Sper sa mai fie acasa.
Vineri, in schimb, voi trece la a 5 a incercare, si (probabil) ultima.
Legea nu ii da motiv sa refuze cererea mea. Conform legislatiei in vigoare, Adunarea generala a Asociatiei de Proprietari va hotari asupra efectelor modificarii si va stabili modul de inregistrare si repartizare a consumurilor precum si de incasare a acestora (art. 42, alin. 3, partea finala, din H.G. 400/2003, introdus prin H.G. 1386/2003). Prin urmare Adunarea generala a Asociatiei de Proprietare nu poate refuza debransarea individuala ci poate doar hotari cu privire la efectele acestei debransari.

H.G. 1386/2003 :

17. La articolul 42, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
(3) Modificarea instalatiilor de distributie a utilitatilor in interiorul unui condominiu sau al unui apartament din cadrul unui
condominiu poate fi facuta numai pe baza referatului tehnic de specialitate emis de furnizorul utilitatii, in care se arata
efectele modificarii instalatiei respective si se cuprind propuneri privind modul de repartizare a cheltuielilor pentru
proprietatile din condominiu. Pe baza acestui referat adunarea generala va hotari asupra efectuarii modificarii si va stabili
modul de inregistrare, repartizare/defalcare a consumurilor respective, precum si modul de incasare si de efectuare a
platilor corespunzatoare consumurilor.

Am deja destule motive sa-i doresc acestui brav reprezentant al Partidului Comunist Roman un vesnic concediu de relaxare, alaturi de iubitul sau mentor, cizmar.

Stiu ca sunt frustrat, si cred ca am motive intemeiate. Acest post este scris pentru a-mi aminti ce am facut, sau ce mai am de facut dupa ce voi avea a 5 a incercare de obtinere a aprobarii asociatiei de proprietari, in cazul in care voi turba de nervi. Se baga careva sa-mi aduca pachete la “mititica” ? (ca sa stiu pe ce ma pot baza)

18 comentarii

 1. SilviuP says:

  Trec eu cand ajung in Ploiesti, no problem :) Si ca tot am luat-o in ordine inversa, la mine nu e cazul cu presedintele de bloc, dar sunt `nspe alti tovarasi in varsta carora nu le poti explica nimic, ca nu mai au urechi sa auda si alte pareri.

 2. Daniel says:

  Sunt tot din Ploiesti si daca nu pachete la mititica la o bere tot ne putem intalni.
  Eu acum vreau sa ma debransez si deja mi s-a facut sila de toata hartogaraia asta.
  Oricum poate m-ai putea ajuta si pe mine, poate ma pui in contact cu firma care ti-a realizat Proiectul Tehnic.
  Daca poti un e-mail la ionitadaniel74@yahoo.com.

 3. Dan says:

  poti sa imi zici si mie cu ce firma ai facut proiectul ?
  ionitadaniel74@yahoo.com
  ms. si bafta!

 4. ionutg says:

  @Dan: Am acasa cartea de vizita a managerului, dar nu pot sa imi amintesc acum mai multe detalii. Te anunt diseara.

 5. vlad says:

  baaaa tovaraasi unde draq traitzi?…nu vedetzi ca la noi democratia e mai rau decat comunismu?nu vedetzi c copii retarzi se nasc la fiecare 10 minute?bahhh voi si socialismu democrat sunteti ultimii prosti de pe planeta asta in frunte cu cei mai jegoshi tineri din tzaaraaa sunteti de cacat dragii mei rahatzi coloratzi..va pupa jean,dar mai ushor sa nu mi s-a-plece!

 6. Gabriel says:

  Salut,

  am inceput si eu demersurile pentru debransarea de la Dalkia. dar am inceput cu stangul. te rog daca esti amabil sa imi spui si mie cum ai reusit. firma care ti-a facut proiectul etc.
  pantilicagabrielconstantin@yahoo.com

  multumesc anticipat

 7. ionutg says:

  @Gabriel: Intreaba la Dalkia, la Relatii Clienti. Au ei pe cineva …

  • Gabriel says:

   fratilor!!!!!!!!!!!!!
   e incredibil ce se intampla in tara asta.

   am facut proiectul. am toate actele. indeplinesc toate cerintele (mai putin una in opinia lor). cica n-am autorizatie de constructie. de la primarie mi-au dat o hartie care spune ca nu este necesara o astfel de autorizatie.

   ce abuz poate sa faca frate.

  • ionutg says:

   @Gabriel: Si pe mine au incercat sa ma opreasca cu aceeasi motivatie. Le-am pus pe masa raspunsul primariei cu semnatura primarului. Oricum, cei de la Dalkia nu sunt indreptatiti sa solicite autorizatii de constructie centrala doar pentru ca vreau sa ma debransez. Este treaba mea ce fac dupa debransare. Spre exemplu, pot sa ma incalzesc cu radiatoare electrice. Nu ma opreste nimeni sa cumpar 5 calorifere electrice de la Supermarket … nu? Poate chiar nu vreau sa ma incalzesc iarna. Spre exemplu, vecinii de sub mine sunt debransati si nu mai locuieste nimeni de vreo 3-4 ani acolo. Evident ca nu au avut nici o autorizatie de constructie din moment ce nu au construit nimic in momentul debransarii. Si-atuci, n-o fi o discriminare daca tie (noua) ne-au cerut?

   Daca intampini si alte probleme, poate pot sa-ti povestesc cum am procedat eu acum un an.

 8. Daniel says:

  HAHA! Si atat.
  Dupa lupte groaznice cu Dalkia, mi-au refuzat debransarea ca nu mai era nimeni debransat in bloc (conform bazei lor de date), desi pe aceeasi scara cu mine mai sunt 2 apartamente cu centrala termica – lucru ce reiesea clar din proiectul intocmit de un proiectant autorizat. Ca urmare mi-am bagat picioarele si uite ce le-am trimis.

  Către
  S.C. DALKIA TERMO PRAHOVA
  – Doamnei manager comercial ing. Ioana Iliescu –

  În urma răspunsului dumneavoastră negativ la solicitarea, cu numărul C10.1730 din 13.08.2010, prin care ceream debranșarea de la sistemul centralizat de energie termică (în vederea realizării unui sistem individual de încălzire) a apartamentului nr. 13 din bl. 17,……., al cărui proprietar sunt, mă văd nevoit să revin cu unele precizări.
  Întrucât refuzul dumneavoastră de a aproba cererea de debranșare a fost justificat cu faptul că în imobilul respectiv nu s-au produs deconectări anterioare (invocând și prevederile legale respective), VĂ INFORMEZ CĂ, pe aceeași scară, apartamentele 11 și 15 sunt deconectate de cel puțin un an de la sistemul centralizat de energie termică. Conform declarațiilor proprietarilor, deconectările s-au facut cu respectarea etapelor legale, fiind inexplicabil faptul că cele două apartamente nu figurează în evidența S.C. Dalkia Termo Prahova ca fiind debranșate de la SACET. Existența apartamentelor debranșate reiese, de altfel, și din proiectul de debranșare întocmit conform cerințelor dumneavoastră pentru apartamentul nr. 13 (de la aceeași adresă) și verificat de către un verificator atestat de MLPTL, proiect care a fost depus la S.C. Dalkia Termo Prahova împreună cu cererea de debranșare.
  Ca urmare, având în vedere faptul că am îndeplinit absolut toate cerințele (stabilite doar de societatea dumneavoastră fară acordul sau consultarea clienților, majoritatea acestor cerințe fiind în mod evident foarte greu de îndeplinit și având ca scop descurajarea exercitării dreptului de alegere a furnizorului/soluțiilor alternative pentru obținere a energiei termice) vă solicit ca începând cu data de 01.09.2010 să considerați DEBRANȘAT de la sistemul centralizat de energie termică (în vederea realizării unui sistem individual de încălzire), pe lângă cele două apartamente menționate anterior, și apartamentul nr. 13 din bl. 17.sc.A, str. ……… și să îmi confirmați în scris despre luarea la cunoștință a acestui fapt.
  Baza legală: Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului
  Art. 84: Dreptul consumatorului la denunțarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrâns de nicio clauza contractuală sau întelegere între părți, în cazurile prevăzute de lege, aceasta fiind considerată nulă de drept.
  Vă rog să luați în considerare că efectele juridice ale unei legi sunt superioare unei HCL sau ale unui Ordin al președintelui ANRSPGC.
  Menționez că debranșarea a fost deja realizată de o firmă autorizată, iar toate efectele asupra locatarilor condominiului, în urma debranșării de la SACET a apartamentului al cărui proprietar sunt, precum și eventualele compensații, vor fi stabilite în cadrul asociației de proprietari, nefiind de competența societății dumneavoastră.
  În cazul în care nu voi primi confirmarea scrisă, prezenta adresă (înregistrată la S.C. Dalkia) va constitui dovada că ați luat la cunoștință despre debranșarea de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică a apartamentului de la adresa: ……….bl. 17, sc. A, ap. 13, Ploiești, județul Prahova.
  Totodată, prin neaprobarea cererii de debranșare, consider că ați încălcat Ordonanţa nr. 21/1992 privind protecția consumatorului; Legea privind codul consumului, nr. 296/2004, republicată în 2008; Legea concurenței Nr. 21 din 10 aprilie 1996, cu modificările și completările ulterioare; Legea 363/2010 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii și probabil și alte prevederi legislative, pe care, sper să nu mai fiu în situația să vi le enumăr.
  Vă atrag atenția, total dezinteresat, că prin adresa semnată de domnul director general Pavel Micka, pe care ați transmis-o asociațiilor de proprietari specificând condițiile de debranșare și în care ați specificat sancțiuni cu amendă de la 500 la 1000 lei în cazul debranșării de la SACET a utilizatorului de energie termică, fără respectarea unor prevederi legale pe care le enumerați în adresă, încalcă art. 9 din Legea 363/2010, avînd doar scop de intimidare, întrucât societatea dumneavoastră nu poate aplica amenzile la care faceți referire (constituie practică comercială – scuzați cacofonia – agresivă și se sancționează conform Legii 130/2010 pentru modificarea art. 15 din Legea nr. 363/2007).
  De asemenea vă informez că mi-am exercitat dreptul constituțional de a semnala situația și la instituția Avocatului Poporului precum și la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului. În funcție de evoluția ulterioară a evenimentelor în rezerv dreptul de a acționa și pe alte căi pentru apărarea libertăților pe care le am ca cetățean cu drepturi depline ai acestei țări.

  Asigurându-vă de bunele mele intenții,

  …….. Daniel

  • ionutg says:

   @Daniel: Foarte inspirat! Consider ca ai procedat foarte bine. Ne tii si pe noi la curent cu ce s-a intamplat? Eu m-am debransat acum un an, dar… sunt si altii interesati.

   P.S.: Nu ti-au zis ca trebuie sa montezi robineti de “compensare” pe coloana, ca o consecinta a debransarii?

 9. Gabriel says:

  si cum s-a rezolvat? ai primit ceva de la ei?

  apropo’ pot sa te plagiez putin? vreau sa fac si eu o astfel de scrisoare.

 10. ionutg says:

  Dalkia incearca tot felul de metode de intimidare atat catre asociatii/locatari cat si catre solicitantii debransarii. Eu am predat dosarul anul trecut in care proiectantul a specificat 7 persoane debransate pe scara.
  Dalkia a trimis anul acesta adresa catre asociatie, anuntand ca nimeni de pe scara (nici macar eu) nu este debransat.
  Culmea este ca eu am Proces Verbal de debransare emis de Dalkia, cu stampila lor si semnatura angajatilor lor, am chitanta in care am achitat serviciile de debransare. Astfel, mi-au dat dovada debransarii.

  Le e teama ca-si pierd painea!

 11. Gabriel says:

  ai avut autorizatie de construire sau tot negatie?

  • ionutg says:

   @Gabriel: Negatie de la primarie, semnata de primar. Citeste comentariul meu la replica ta din 8 Septembrie.

 12. Daniel says:

  Revin ca sa “va tin la curent” desi toata chestia e de anul trecut. Asa cum am zis am facut sesizare la Avocatul Poporului si la protectia consumatorului. Primii mi-au zis ca nu e de competenta lor ceilalti nu mi-au raspuns (nu am mai insistat desi aveau termen 30 de zile…).
  Dalkia mi-a dat o chestie generala ca ma pot adresa institutiilor respective, insa nu mi-a confirmat operarea debransarii in baza lor de date.
  Ca urmare, am trimis o copie a scrisorii catre Asociatia de Propietari informand in scris depsre debransare si despre faptul ca Dalkia a luat la cunostinta (am dat numarul de inregistrare de la Dalkia) si mi-am dat acceptul anticipat pentru o eventuala verificare din partea Asociatiei pentru confirmarea debransarii. Din acel moment nu am mai platit caldura (mi-a oprit totusi cam 10 ron/luna iarna) si nu am mai dat citirea contoarelor de apa calda (nici nu le mai am – le-am dus la gunoi). Deci, pentru debransare, recomand ca lucrarea sa fie facuta, fara nici un proiect (eu am dat 700 ron pe el) si anuntat in toate partile pentru a nu mai plati – Dalkia, Asociatie, daca e cazul si la Primarie. Amenda e de la 500 – 1000 ron cred ca mai rentabil decat alergarea cu dosare si proiecte absurde. Eu sunt dispus sa platesc si amenda dar pana acum nu m-a controlat nimeni. Cat despre folosirea de pasaje din scrisoare o puteti folosi in intregime, chiar m-as bucura sa fie utila cuiva.

 13. Costin says:

  Mamă, complexă treaba. Acum ne-am luat și noi un apartament mai mare și vrem să punem centrală, deci să ne debranșăm. Trebuie să mă pregătesc cu niște extraverale. Știe careva lista de documente/activități implicate pentru varianta oficială? Mulțumesc.

Adauga un comentariu