Automobilul Electric, o inventie din trecut

Mai 30, 2011 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

Multi dintre noi ar putea spune ca masinile electrice sunt o inventie a anilor ’90, ca o metoda alternativa de deplasare (ecologica si ieftina) fata de automobilele pe benzina sau motorina. Gandul ca petrolul este o resursa epuizabila i-a determinat pe cercetatori sa gaseasca metode alternative de locomotie, dintre care, automobilele electrice ar fi in acest moment cea mai viabila solutie.

nissan-leaf_0
Sursa Foto
Dar daca v-as spune ca automobilele electrice nu au fost inventate pentru a le inlocui pe cele pe benzina sau motorina, ci chiar invers? Daca v-as spune ca automobilele pe benzina/motorina au fost cele care le-au inlocuit pe cele electrice? Ati spune ca-s nebun. Nu-i asa, si va voi argumenta in randurile urmatoare.

Automobilele electrice au fost foarte populare la sfarsitul secolului 19, inceputul secolului 20, pana cand motorul cu combustie interna a inceput sa castige teren. Chiar daca automobilul electric a fost inventat la inceputul secolului 19, undeva in jurul anului 1830, abia dupa anii 1850 utilizarea sa a inceput sa ia amploare, odata cu inovatiile privind generarea si stocarea energiei electrice.

In anul 1896 Hartford Electric Light Company a inceput sa furnizeze servicii comerciale de reincarcare a acumulatorilor pentru automobilele electrice. Astfel, detinatorii de automobile electrice aveau posibilitatea sa schimbe acumulatorul descarcat pe unul incarcat, pus la dispozitie de Hartford Electric Light Company, in schimbul unei sume stabilite in functie de distanta parcursa cu acumulatorul respectiv. In aproximativ 14 ani, distanta parcursa de automobilele ce utilizau acest serviciu a fost de aproape 10 milioane de kilometri.

edisonelectriccar1913

Sursa Foto

Principala utilizare pentru asemenea automobile erau serviciile de taximetrie, probabil si datorita costurilor mari ce implica detinerea si intretinerea acestora, ceea ce le facea inaccesibile populatiei.

In acelasi timp, inovatiile in domeniul motorului cu ardere interna a determinat aparitia autoturismelor cu motor pe benzina, care prezentau o serie de avantaje fata de cele electrice, principalul avantaj fiind dat de autonomia mult mai mare. Astfel, automobilele electrice au inceput sa piarda teren, ajungandu-se sa fie inlocuite complet.

Daca doriti sa aflati mai multe detalii privind istoria automobilelor electrice, sau succesul primei firme de taximetrie din New York, in anul 1900 ce utiliza autoturisme complet electrice, sau cum automobilul electric a pierdut prima cursa in fata celui cu ardere interna, va invit sa cititi articolele mentionate. Pentru mine a fost o lectura foarte interesanta.

In concluzie, autoturismele electrice nu sunt o noutate. Mai mult, acestea si-au facut cunoscute avantajele cu mult inaintea autoturismelor cu ardere interna. Personal, consider ca vom asista in anii ce urmeaza la o revenire a acestora, dar voi detalia modul in care vad eu lucrurile intr-un articol viitor.

Ideea acestui articol a pornit de aici.

Adauga un comentariu