Blackberry Curve 8520

Mai 30, 2011 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

Recent, am inlocuit PDA-ul cu Windows Mobile cu un BlackBerry, pentru ca simteam ca PDA-ul este depasit in relatia cu Microsoft Exchange, nefiind capabil sa se integreze asa cum mi-as fi dorit eu. In plus, nenumaratele resetari necesare pentru o functionare cat de cat decenta si-au spus cuvantul. Si, pentru ca principala functie a PDA-ului era integrarea cu Microsoft Exchange (incluzand aici email, agenda, contacte si task-uri), am ajuns la concluzia ca un Blacblerry ar fi foarte potrivit. Blackberry Curve 8520 s-a potrivit perfect pentru ceea ce aveam eu nevoie, urmand ca dupa o perioada de utilizare sa ajung la concluzia ca-mi ofera chiar mai mult decat m-asteptam.

blackberry_logo

In ceea ce priveste integrarea cu serverul de mail Microsoft Exchange sunt foarte multumit. Este singurul smartphone care l-am avut vreodata capabil sa-mi afiseze corect emailurile in format HTML, utilizand clientul de mail, nu browser-ul inclus. Agenda arata exact ca cea din Outlook, iar contactele companiei sunt perfect integrate cu cele din telefon. Pur si simplu Blackberry Curve 8520 mi-a oferit mai mult decat m-asteptam.

Tastatura QWERTY imi usureaza enorm efortul de a scrie emailuri de pe telefon, si stiam asta inca din perioada cand foloseam Nokia E63. Da, stiu ca emailurile se scriu pe calculator, dar, pentru acele momente in care esti in masina (daca nu conduci) sau … in aeroport, sau chiar in avion, tastatura telefonului conteaza foarte mult. Pur si simplu m-am saturat sa alerg literele cu Stylus-ul pe ecran, asa cum faceam pe PDA.

La o utilizare intensiva (email + apeluri vocale) bateria rezista 4-5 zile, mentionand totusi ca noaptea (intre orele 23 si 7 dimineata) se inchide singur pentru a conserva energie, aceasta optiune fiind configurabila. O asemenea durata a bateriei nu am obtinut pe PDA niciodata. Nici macar daca nu-l foloseam deloc. Pur si simplu in 5 zile se descarca si daca-l tineam in stand-by.

Am ramas placut impresionat din punctul de vedere al securitatii. Aproape fiecare activitate ce poate fi efectuata pe telefon poate fi protejata cu parola. Politica de securitate poate fi impusa din server, ceea ce e si mai interesant.

Un alt aspect care mi-a placut foarte mult a fost capabilitatea de a efectua streaming audio prin Bluetooth, utilizand protocolul A2DP, care, combinat cu un CarKit Parrot MK6000 produce un sunet de calitate in difuzoarele masinii. La acest punct a depasit cu mult calitatea streaming-ului de pe HTC Desire.

Din nefericire conexiunea mobila la internet este 2G, ceea ce este totusi suficient pentru functiile “office” (email. agenda, contacte, etc). Tinand cont de calitatea slaba a browser-ului web incorporat, nici nu s-ar fi justificat o conexiune de date mai buna. In schimb, instaland un browser decent, prin intermediul Blackberry App Manager, dintre multitudinea de aplicatii disponibile, si utilizand conexiunea WiFi pentru acces la internet, telefonul pare ca intinereste subit.

Aplicatii pentru retelele de socializare sunt disponibile gratuit, si-si fac treaba foarte bine. Aplicatiile pot rula si in fundal, ceea ce este foarte util pentru  instant messaging (de exemplu). Si pentru ca am ajuns la capitolul Yahoo Messenger, in ultimele 4 zile (atat a durat pana s-a descarcat acumulatorul) acesta a fost pornit in permanenta pe telefon, efectuand din cand in cand si conversatii, iar consumul total de banda a fost sub 2Mb/zi. In plus, toate aplicatiile de mesagerie, gen Instant Messaging, Twitter, etc. se integreaza perfect cu sistemul intern de notificari pentru mesaje. Pur si simplu aplicatiile instalate ulterior devin parte integranta a sistemului de mesagerie al telefonului. Astfel, fie ca primesc un mesaj pe Twitter de la un contact, sau primesc un SMS de la altcineva, accesul catre acestea este “la o tasta departare”.

Exista softuri de navigatie, exista chiar si Google Maps pentru Blackberry, dar Blackberry Curve 8520 nu dispune de receptor GPS, ceea ce-l determina pe utilizator sa foloseasca un receptor GPS independent. L-am testat si cu un receptor GPS extern, conectat pe Bluetooth, si a functionat ok.

Intr-adevar,  interfata grafica nu e prietenoasa, meniurile nu sunt chiar intuitive, iar setarile sunt ascunse printre multitudinea de parametrii ce pot fi configurati, dar, dupa cateva zile de utilizare, ma descurc cu el foarte bine. In final, am vrut un telefon care sa se integreze cat mai bine cu Microsoft Exchange, si pot spune in acest moment ca se integreaza perfect. Pot face cu el aproape tot ce pot face si-n Outlook.

Ah, si se integreaza foarte bine si cu Gmail sau Yahoo sau Live si chiar Facebook.

 

10 comentarii

 1. Totuşi… o comparaţie cu Android-ul pe care-l ai ar fi foarte bună.

 2. Ceasuri mana says:

  E fain BlackBerry-ul Curve 8520, dar mie mi se pare mai atractiv HTC Pro Touch 2, are si tastatura QWERTY si touchscreen, fotografiile ies demential and so on…

 3. Cata P. says:

  Salut. De foarte putin timp detin si eu un bb ca al tau. Inca nu am depistat tot ce poate face dar deja m-am impotmolit. Dupa ce mi-am configurat adresa de e-mail, probabil printr-o setare, am importat in Contacte toate contactele de pe mail, ceea ce e foarte deranjant. As vrea sa le sterg pe toate si nu gasesc modalitatea 😀 Sa nu mai spun ca la capitolul asta mi se pare cam intortocheat. N-am vazut la el nici optiunea de a salva un nr de la care am primit apel. Ti-as fi recunoscatoare daca m-ai ajuta cu cateva idei. Multumesc anticipat.

  • ionutg says:

   @Cata P. : Pana in momentul de fata nu am fost nevoit sa sterg vreun contact. Pentru mine este mai simplu, deoarece il sincronizez cu un server Microsoft Exchange, iar astfel, orice modificare fac in Outlook se replica automat si pe BlackBerry. In ceea ce priveste salvarea unui numar de la care ai primit apel, nici eu nu stiu cum poti sa o faci. Raman la metoda veche: notez pe o bucatica de hartie, si introduc separat in telefon.

 4. Freddy says:

  pentru a salva un numar care te’a apelat, dai apelare, inchizi apelu, butonu bb si add to contacts 😉 :)>- ca sa stergi contactele trebuie sa stergi in parte apesi butonu DEL si D ( D ca sa fie mai usor daca il ai in engleza ) nu e greu , bafta :)>-

 5. hash says:

  buna am un blackberry 8520 curve primit din germania si vreau sa stiu cum pot sa fac atunci cand vorbesc prin mesaje sa imi apara ca o conversatie am o prietena care are acelasi model si la optiuni are mult mai multe lucruri decat am eu ma puteti ajuta?

 6. Danny says:

  Buna! Vreau sa sterg toate contactele din telefon! cum fac sa le sterg pe toate odata?

  ms anticipat!

 7. bianca says:

  de ce mi se schimba imaginea de pe ecranul telefonului?

Adauga un comentariu