Google Android

Septembrie 19, 2008 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

Recent, a fost pusa la dispozitia publicului larg (inca) o prezentare a Google Android, in varianta sa actuala (aproape de cea finala), probabil pentru a creste tensiunea in randul entuziastilor.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

(filmulet-ul este “imprumutat” de la dever)

Mai mult, T-Mobile anunta lansarea oficiala a primului telefon cu Google Android. Se pare ca acesta va rula pe platforma HTC Dream.

Din punctul meu de vedere, Google Android va depasi din start, fara nici un fel de efort, prea-laudatul iPhone, care este si rivalul sau direct. Pe langa multele functionalitati pe care le ofera Google Android in defavoarea iPhone, acesta prezinta un avantaj major : Este un sistem de operare OpenSource. Astfel, fiecare producator de terminale mobile il poate folosi. De asemeni, oricare dintre entuziasmati poate dezvolta software pentru Google Android. Ii pot imbunatati performantele sau functionalitatile.

Am testat (e mult spus “testat” … mai mult m-am “jucat”) de curand un iPhone. Concluzia ? E o jucarie … si atat. Un gadget. E frumos, arata bine, e finutz si bine proiectat, dar… NU filmeaza,  NU poate fi folosit pentru navigatie ( desi are GPS), NU deschide fisiere Office, si cel mai important, NU poate fi folosit de clasa Business, unde Windows Mobile este in continuare rege. Sunt convins ca Android va oferi suport pentru Google Docs, Google Calendar, Google Bookmarks, GMail sau Google Notes, ceea ce-l va face unealta cea mai potrivita pentru multi utilizatori din domeniul Business.

Google Android, reuseste in acest moment sa depaseasca toate avantajele oferite de iPhone. Mai mult,  e gratuit, ceea ce inseamna ca terminalele ce-l vor folosi ar putea fi mai ieftine decat iPhone.

Chiar daca de cele mai multe ori Google lasa impresia ca utilizatorul este in centrul atentiei, de fapt, Google este o masinarie de produs bani. Si functioneaza extrem de bine. Intreaga sa evolutie de pana acum a fost bazata pe o abordare “open source” a majoritatii produselor si serviciilor oferite. Nu a castigat din comercializarea produselor sau a serviciilor, ci a castigat din reclamele pe care le-a distribuit odata cu acestea.

Asa cum au declarat si in momentul lansarii Google Chrome, cei de la Google vor urmari ca prin intermediul Google Android, asemeni Google Chrome, sa aduca internetul mult mai aproape de utilizator.  Momentan, majoritatea utilizatorilor acceseaza Internetul de acasa sau de la birou. In viitorul foarte apropiat, va fi un gest banal pentru aproape oricine sa foloseasca internetul pe un dispozitiv mobil. Cel care va reusi sa faca legatura intre lumea mobila si cea a internetului va avea foarte mult de castigat. Google a dovedit ca o poate face, prin evolutia sa din ultimii ani. In plus, in fata competitorilor sai directi, este net superior. Piata publicitatii prin intermediul dispozitivelor mobile este inca virgina. Cine altcineva decat Google ar putea sa faca primul pas?

Si ar fi un lucru rau daca Google ar publica reclame prin intermediul Google Android?

Din punctul meu de vedere, ar fi chiar un lucru pozitiv. Asa cum ne-a obijnuit pana in momentul de fata, majoritatea serviciilor pe care Google le ofera, sunt gratuite si finantate prin publicitate. Astfel, s-ar putea ajunge pana in punctul in care, prin intermediul unui parteneriat cu firmele de telefonie mobila, Google ar oferi internet gratuit pe dispozitivele ce ruleaza Google Android, in schimbul acceptarii unor reclame.

Si ce daca pe iPhone mp3-urile suna foarte bine ? iPhone este pana la urma …. Phone ? sau … mp3 player?

E posibil ca pe terminalele Google Android sunetul sa nu atinga aceeasi calitate ca pe iPhone. Si totusi … cine ar folosi o camera foto profesionala pentru a naviga pe internet? Cam asa se intampla si cu iPhone. Cred ca telefonul are ca scop facilitarea comunicarii. Fie ea comunicare cu voce, video, prin email, sau IM.  Mai mult, alaturi de comunicare, un telefon ar putea avea si un rol de Organizer. Si, in final, intr-un viitor in care se doreste maximizarea productiei cu costuri minime, intr-o lume aflata intr-o miscare din ce in ce mai accelerata, in care orele petrecute la birou sunt din ce in ce mai putine, in defavoarea celor petrecute in trafic,   in mod cert se va dori sustinerea activitatilor Business si in afara biroului.

Daca Windows Mobile se lauda cu cel mai mare succes in domeniul Business, iar iPhone e clar ca se adreseaza in special tinerilor si a home-userilor, Google Android are potential de a acapara ambele piete.  Personal, cred ca o va face.

Bineinteles, aceasta este viziunea mea asupra posibilei evolutii a Google Android, care, evident, poate fi gresita. Ramane de vazut …

Adauga un comentariu