Software Licentiat vs Free vs Piratat

Aprilie 30, 2010 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

Am initiat o discutie aici, care a continuat cu asta, si doresc sa dezvolt un pic.

Sunt adeptul soft-ului licentiat. Este normal (si legal asa). Totusi, cunosc multe persoane care spun ca soft-ul este scump, si nu-si permit sa cumpere licenta.

In decursul timpului am platit pentru mai multe soft-uri, pe care ulterior nu le-am mai folosit. Primul exemplu care-mi vine in minte este RoboForm, pentru care detin in acest moment 3 licente.

Motivul pentru care am cumparat 3 licente a fost, evident, pentru ca foloseam aceasta aplicatie pe 3 calculatoare diferite, si-mi sincronizam conturile pe toate cele 3.  Daca tin minte bine, pretul unei singure licente a fost in jur de 20-30$, iar pentru faptul ca in acea perioada eram student, am obtinut si o reducere de 30%.

In momentul in care am decis ca trebuie sa folosesc si un al 4lea calculator, si implicit trebuia sa cumpar si cea de-a 4a licenta, am inceput sa caut alternative mai ieftine. Astfel am ajuns sa descopar KeePass. Face aceeasi treaba, si e gratuit.

In locul lui Total Commander, am folosit FreeCommander. In locul Office Outlook am folosit Thunderbird, ca antivirus am atatea alternative : Avast 4Home, Avira, AVG, Microsoft Security Essentials, si toate-si fac treaba destul de bine.

Ca inlocuitor pentru variantele platite intotdeauna au existat si sunt convins ca vor exista variantele BETA sau Release Candidate care, in general sunt free.

In schimb, pentru 300-400 RON cat este o licenta de Windows (OEM), licenta care o folosesti timp de cativa ani, romanii prefera sa cheme pe Gigel, vecinul de pe palier sa le repare calculatorul de fiecare data cand acesta se umple de virusi, troieni si malware. In decursul a 5 ani (cat este durata de viata, considerata de producatori, a unui sistem de operare) Gigel are 5-10 sau chiar 15 interventii, si nu de multe ori, acesta trebuie platit. Se stie ca un sistem de operare cu licenta isi face update-uri la zi, si, de multe ori se repara eventualele brese de securitate ce sunt sau pot fi exploatate de soft-ul malware. Acelasi logica e valabila si pentru alte soft-uri. Spre exemplu, cu aproximativ 100 de lei pe an (deci.. undeva la 8-9 lei pe luna) se poate plati o licenta pentru un antivirus bun, gen Kaspersky, Nod32 sau Norton Internet Security. Maxim cat un pachet de tigari. Ce inseamna un pachet de tigari pe luna pentru un fumator ? In schimb, un antivirus cu licenta … inseamna mult.

In cazul soft-urilor care costa mult, consider ca, atata timp cat nu sunt folosite in scop comercial, sau nu se doreste o performanta maxima, exista variante gratuite. Exista Microsoft Visual Studio Express, exista Turbo Delphi, exista varianta gratuita chiar si pentru Oracle.

1 comentariu

  1. Haotik says:

    sofware free alwais

Adauga un comentariu