Telefonul Mobil – Necesitate, moft sau pericol ?

Ianuarie 25, 2008 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

asus_aura_concept.jpg

Rata de penetrare a telefoniei mobile este extrem de mare in ultima perioada, si cunoaste o acceleratie puternica. Deja, in multe tari din lume, rata de penetrare a telefoniei mobile a depasit 100%, ceea ce inseamna ca pentru fiecare locuitor al tarii respective exista cel putin un telefon mobil folosit. Chiar daca mai sunt persoane care nu folosesc telefonul mobil, exista altele care folosesc 2-3 terminale mobile.

In mod cert, avantajele oferite de utilizarea telefonului mobil sunt incontestabile. Populatia intregului Glob Pamantesc cunoaste o nevoie acuta de mobilitate si comunicare, fara precedent. Aceasta necesitate este amplificata si de avansurile tehnologice, care permit depasirea limitelor spatiale (de spatiu).

Totusi, observ din ce in ce mai multi copii care, inca de la varste fragede, precum 8-10 ani (uneori si mai mici) sunt “dotati” de catre parintii lor cu telefoane mobile. Nu am inteles niciodata de ce acei copii au nevoie de un telefon mobil. Sa poata comunica cu parintii ? Foarte rar se intampla asta. In schimb, isi dau BIP. La scoala, acasa, la fotbal, in ora de sport, in timp ce mananca, in timp ce fac baie … isi dau BIP. De ce ? Nu am inteles niciodata.

Imi aduc aminte cum, in copilaria mea, cand s-a lansat CONNEX, taxarea se facea dupa a 3a secunda de convorbire. Ce a facut romanul inventiv? A inventat … convorbirea la secunda ! Cum ? Pur si simplu, se comunica doar in primele 2 secunde din momentul in care incepea apelul. Cum se comunica ? Foarte greu… dar cel putin se facea GRATIS. Bineinteles ca imediat dupa ce si-au dat seama de ce se intampla, cei de la CONNEX au stabilit taxarea inca din prima secunda. Cu ce au mai ramas romanii ? Cu BIP-ul. Acum isi dau BIP non-stop, ca un fel de cod morse.

In fine, piata este suprasaturata de terminale mobile, din ce in ce mai scumpe si mai atractive vizual. De ce ? Pentru ca romanul (si nu numai) sa se poata mandri cu bijuteria din buzunar (si .. aici ma refer la telefonul mobil). Daca nu ai telefon jmecher, esti vazut prost de catre majoritatea “plevei”. Cum adica “pleava” ? Adica… majoritatea celor care au fost la scoala doar pentru ca i-au obligat parintii, majoritatea celor care nu stiu sa foloseasca un cos de gunoi, sau acelora ies cu cainele “la aer” pentru ca acesta sa isi faca nevoile exact acolo unde urmeaza sa calc eu. Chiar daca (din nefericire) am reusit sa includ in sintagma “pleva” majoritatea celor din jurul nostru, ma incurajeaza gandul ca lucrurile se vor schimba spre bine in viitor.

img_3029_rune_larsen_concept_eclipse_450x360.jpg

Sunt convins ca multi au telefon doar pentru a se afisa cu el.

O controversa importanta in privinta telefoanelor mobile se refera la modul in care acestea dauneaza organismului uman. Parerile sunt impartite intre oamenii de stiinta, neexistand un raspuns ferm, oficial, daca acestea sunt sau nu daunatoare.

Un studiu recent dovedeste faptul ca utilizarea telefonului mobil stimuleaza insomniile. Acest studiu a fost efectuat pe un lot de 71 de persoane, 35 de barbati si 36 de femei, cu varste cuprinse intre 18 si 45 de ani, si a demonstrat ca persoanele ce au fost expuse la radiatii identice cu cele emanate de telefoanele mobile au avut probleme in privinta somnului. Tot aceleasi persoane s-au dovedit a fi mai stresate in urma expunerii.

Combinand aceste posibile pericole, cu faptul ca rata de penetrare a telefoniei mobile la nivel mondial creste accentuat, si cu faptul ca sunt persoane care detin si utilizeaza zilnic 2-3 telefoane mobile, as putea concluziona ca in anumite cazuri telefonul mobil prezinta un pericol (cel putin din punct de vedere fizic) fata de utilizatorul sau.

Tot la categoria “periculos” as incadra acele telefoane tentante, purtate de domnisoare si baietei (dar nu numai) cat mai vizibil, pentru “a avea cu ce sa se mandreasca” si care, … invita infractorii sa le “imprumute”.

Concluzionand, consider ca telefoanele mobile sunt un moft periculos ce au devenit o necesitate pentru din ce in ce mai multe persoane. Importanta este ponderea celor 3 atribute. Sper sa fie mai mult o necesitate decat un moft si … cat mai putin periculos.

12 comentarii

 1. iulia says:

  ar trebui sa fie doar o necesitate… dar mi se pare ca e mai mult un moft printre tinerii din ziua de azi… mie mi-a trecut mobilo-mania de vreo 2 ani :)) pe-atunci eram fascinata de telefoanele cu camera foto.. dar mi-am dat seama ca mai bine folosesc aparatul foto. :))

 2. sorin says:

  ai mare dreptate in ceea ce ai scris in acest articol, mi s-a parut foarte interesant!!!

 3. alex says:

  e moft pe dracu!!!la unii chiar le trebuie mai interesati-va si voi!

 4. verde zapacit says:

  intradevar la unii este un moft…dar de foarte multe ori este necesar si totodata mult mai ieftin…app foarte interesant articolul tau ionutg…:):)

 5. cristina says:

  ms mult ionut pt acest articol…sper sa ma ajute la ba c la franceza,fiind unul din subiecte…ai dreptate in mare parte..ms pup

 6. lary says:

  la unii chiar este un moft…ca sa faca impresie cu telefoanele…iar alti chiar au nevoie d telefonul mobil.

 7. Doar un elev says:

  E foarte bine.Sa le atragem atentia.

 8. Syndy says:

  e super !!!ma ajutat foarte mult aceste informatii pretioase!!!!!!!ms mult

 9. Carolina says:

  ms mult….cred ca ma va ajuta la bac :)

 10. maryo says:

  nu stiu ce sa zic dar in legatura cu starea de sanatate care o provoaca aceste telefoane ma las amirat…………….

 11. ady says:

  bv man ms mult informatia ma ajutat mult :)

 12. Mihai says:

  Ai mare dreptate Ionutg telefonul a devenit in ultimul timp un lucru obisnuit in viata unui om si aceasta nu se va sfarsi bine . :(

Adauga un comentariu