Tesut muscular artificial, regenerabil

Martie 24, 2008 de catre ionutg Adaunga un comentariu »

muschiO echipa de cercetatori de la UCLA (University of California, Los Angeles) au reusit sa fructifice doua idei trasnite rezultand un produs fabulos : un tesut muscular artificial care se autoregenereaza si in acelasi timp produce electricitate. Practic, fiecare miscare efectuata de acest tesut (contractie/regresie) genereaza un curent de mica intensitate, care poate fi stocat intr-un acumulator, sau poate fi utilizat pentru o urmatoare contractie/regresie.

Inventia are la baza utilizarea nanotuburilor pe post de electrozi de transfer a energiei electrice, care prezinta o fiabilitate ridicata in cazul solicitarilor fizice de contractie/regresie.

Practic, aceasta inventie deschide o serie de drumuri catre alte produse impresionante. Astfel se pot produce roboti cu o mobilitate crescuta, sau proteze foarte performante pentru persoanele cu handicap.

Eu as putea gasi o intrebuintare putin mai … hazlie, dar practica. Daca tot genereaza curent, de ce sa il stochez intr-un acumulator intern, cand as putea sa imi incarc PDA-ul, telefonul sau iPod-ul? Glumesc.

Totusi, aceasta stire ma pune pe ganduri, din alt punct de vedere … decat cel al evolutiei bio-electronicii, tehnologiei sau a medicinei. De ce trebuie intotdeauna sa fie “cercetatori din USA” sau din … Japonia, China … sau oriunde in lumea asta dar in Romania nu ?

De ce nu se face si la noi cercetare? Si daca totusi se face … noi de ce nu descoperim nimic? Unde sunt cercetatorii nostri? Sunt plecati la ei .. nu-i asa? Si totusi, chiar nu a mai ramas nimeni?

De ce facem Facultati, Masterate sau Doctorate daca proiectul final se confunda cu o tema la sfarsit de semestru in cazul unor facultati cu renume international ? De ce trebuie sa invatam materii invechite ? De ce ni se argumenteaza de fiecare data ca aceste materii reprezinta notiunile de baza pentru orice expert in domeniu, si ca, daca vrem performante minime este necesar sa ne documentam separat?

D’asta noi nu cercetam nimic … pentru ca ne e lene sa tinem pasul cu restul lumii.

Adauga un comentariu